Hyppää sisältöön

Mielenterveysongelmista toipuvien yhteisö aiottiin hajottaa – keräsivät voimansa ja pelastivat sen porukalla: "Paras joululahja koskaan"

Taistelua se vaati, mutta mielenterveyskuntoutujat saivat omin voimin pelastettua tärkeän Mielipaikkansa Kotkassa.

Jyrki Herrala ja Jenna Tiikkainen ovat puolustaneet aktiivisesti Mielipaikan toiminnan jatkoa. Kuva: Antti Ojala / Yle

KOTKA Rennot kahvihetket ja kaverilta saatu vertaistuki oltiin viemässä kaikille avoimesta Mielipaikasta vielä vähän aikaa sitten. Kotkan kaupungin joulukuussa myöntämä rahoitus ei olisi riittänyt vielä kokonaisuudessaan palvelujen jatkamiseen. Nyt rahoituksesta on kuitenkin saatu sovittua.

Tämän eteen Mielipaikan väki on tehnyt koko syksyn töitä. Päihde- ja mielenterveysongelmia kohdanneet kävijät saivat pelastettua yhteisen olohuoneensa taistelunsa tuloksena.

– Tämä pelasti joulun täysin. Olisi ollut sanoinkuvaamatonta jatkaa vielä vetkuttelua joulun yli. Riemu on pohjaton, kuvailee talon vakiokävijöihin kuuluva Jyrki Herrala.

– Ei ole varmaan koskaan ollut näin hyvää fiilistä. Tämä oli ehkä paras joululahja koskaan, iloitsee Jenna Tiikkainen.

Mielipaikassa kohotettiin maljat tiistaina, kun jatko varmistui myös päivätoiminnan osalta. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Mielipaikassa kaikki on vapaaehtoista

Mielipaikka aloitti toimintansa reilu neljä vuotta sitten. Se on alusta asti toiminut Kotkan Karhulassa sijaitsevassa Villa Kaunismäessä.

Yhteisö on näille ihmisille tärkeä, koska sinne on helppo mennä. Kuka vain voi astella talon ovesta sisään ja viettää aikaansa muiden kävijöiden kanssa.

Kotkan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta kilpailutti mielenterveys- ja päihdekuntoutujien hoidolliset ja toiminnalliset ryhmätoiminnot syksyllä. Avoin päivätoiminta ei kuulunut kilpailutuksen piiriin, ja sen jatko oli vaakalaudalla. Päivätoimintaan kuuluvat vertaistuki ja yhteinen tekeminen.

Asiakkaat aloittivat myrskyisän puolustuksen toiminnan alasajoa vastaan. Kaupungin tarjoama vaihtoehto päivätoiminnan paikaksi olisi ollut Karhulan Klubitalo. Se ei asiakkaiden mielestä kuitenkaan ollut yhtä matalan kynnyksen paikka.

He aloittivat taistelun, jonka aikana kerättiin adressiin satoja allekirjoituksia, järjestettiin mielenosoitus ja kirjoitettiin lukuisia yleisönosastokirjoituksia.

Asiakkaiden oma aktiivisuus vaikutti siihen, että Kotkan kaupunginvaltuusto ylipäätään sai tietoa Mielipaikasta.

"Tavallisetkin ihmiset voivat vaikuttaa asioihin"

Kotkan kaupunginvaltuusto päätti jo joulukuun alussa rahoittaa Karhulassa sijaitsevan Mielipaikan toimintaa jatkossakin. Rahoituksen järjestyminen oli asiakkaille otteluvoitto, vaikka kysymyksiä jäikin ilmaan.

– Siinä tuli ainakin näytettyä, että tavallisetkin ihmiset voivat vaikuttaa asioihin, jos haluavat, sanoo Jari Lehtola Mielipaikan olohuoneesta.

Mielipaikan kävijöistä etenkin Jyrki Herrala on kokenut loppuvuoden ahdistavana odotteluna.

– Tämä on ollut jännittävää aikaa. Meitä on pidetty kerta toisensa jälkeen jännityksessä.

Jos päivätoiminta olisi loppunut, sillä olisi ollut Herralan mukaan murskaava vaikutus.

– Jo pidempi tauko toiminnassa olisi ollut vahingollista. Palvelun käyttäjät olisivat voineet menettää yhteyden paikkaan ja jäädä kotiin ongelmineen. Toiminnan käynnistäminen uudelleen olisi ollut haasteellista.

Mielipaikan toiminnoista vastaava Kakspy ry ja Kotkan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtajat tapasivat tiistaina asian tiimoilta.

Kaupunki lupasi esittää sosiaali- ja terveyslautakunnalle lisärahoitusta. Mielipaikan vuokrasta neuvotellaan vielä. Kakspy:n eli Kaakkois-Suomen Sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Kärmeniemi toivoo siihen alennusta.

Meitä on pidetty kerta toisensa jälkeen jännityksessä.

Jyrki Herrala

Etujensa puolustaminen tuo osallisuuden kokemuksia

Jyrki Herrala ja Jenna Tiikkainen ovat olleet Mielipaikan aktiivisimmat puolustajat. Muut ovat kannustaneet ja tukeneet hanketta voimiensa mukaan. Alkuun Herralaa suututti Mielipaikan lopettamisuhka, mikä antoi kimmokkeen kirjoittaa aiheesta lehtiin.

– Me teimme ratkaisevan aloitteen. Ilman meitä valtuustolle olisi myyty sika säkissä, sivaltaa Herrala.

Mielenterveyspotilaiden toimintakyky on usein jossain määrin laskenut, mikä vaikuttaa sosiaaliseen kanssakäymiseen ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Mielenterveyden keskusliiton mukaan tällaiset onnistumiset voivat tukea yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyden sekä osallisuuden kokemuksia.

– Ne antavat rohkeutta myös lähteä ajamaan omia etuja tai puolustamaan niitä yhteiskunnassa, sanoo kuntoutuspäällikkö Kimmo Hane Mielenterveyden keskusliitosta.

Tällä voi olla erityisesti tervehdyttävä vaikutus.

– Lisäksi tuodaan näkyväksi niitä ongelmia, joita mielenterveyskuntoutujat arjessa kohtaavat ja miten heihin suhtaudutaan.

Toiminta paljastaa Hanen mukaan sen, miten tärkeiksi kuntoutujia koskettavat asiat nähdään.

– Se vaatii heiltä keskimääräistä enemmän ponnisteluita.

Mielipaikassa on ollut lauantaisin ovet auki vertaisten voimin.

Kristiina Vepsä

Vertaisohjaajista hyviä kokemuksia

Kaupungin toiminnalle myöntämä summa oli hieman alle 50 000 euroa. Siitä menee kuitenkin jo yli puolet kiinteistön vuokraan. Neuvoteltu rahoitus tulee vaikuttamaan myös henkilöstöresursseihin.

Mielipaikassa aiotaan hyödyntää koulutettuja vertaisohjaajia jatkossa entistä enemmän. Tällä hetkellä heitä on kolme.

– Mielipaikassa on ollut lauantaisin ovet auki vertaisohjaajien voimin. Se on toiminut lähes vuoden verran todella hyvin ja osoittautunut voimaannuttavaksi, sanoo vastaava ohjaaja Kristiina Vepsä.

Sama huomio on tehty Kakspy:n johdossakin.

– Heidän on helpompi jutella ihmisen kanssa, joka on kokenut samankaltaisia asioita. Sen kautta he ovat voineet opetella vuorovaikutusta, arvioi Kaakkois-Suomen Sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Kärmeniemi.

Vertaisohjaajille käynnistetään kokemusasiantuntijakoulutus keväällä.

Mikäli Mielipaikan toimintaa ei olisi saatu jatkettua, ryhmät olisivat siirtyneet Kotkansaarelle. Nyt ainakin vuosi 2017 on turvattu.

– Vuosi kerralla mennään, sanoo Kärmeniemi.