Vakava sairaalan tietoturvapoikkeama johti työntekijän potkuihin – Potilastietojen ei uskota vaarantuneen

Hämeenlinnassa huomattiin joulukuun alussa sairaalan verkkoon kytketty ulkoinen kovalevy. Selvityksissä on käynyt ilmi, että laitteen asensi sairaanhoitopiirin työntekijä.

Terveystietojen yksityisyys
Tietokonesali.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Joulukuun alussa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tietohallinto havaitsi sairaalan verkkoon kytketyn ulkopuolisen kovalevyn.

– Tietokoneeseen liitetty ulkoinen kovalevy löytyi tietohallinnon rutiinitarkastuksessa. Aika ajoin tietohallinto käy läpi tietoturvan puutteita ja he havaitsivat ylimääräisen laitteen, joka paikallistettiin työntekijän työhuoneeseen, sanoo sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki.

Laitteen katsottiin aiheuttavan vakavan tietoturvapoikkeaman KHSHP:n järjestelmiin, joten asian selvittämiseksi sairaanhoitopiiri turvautui ulkopuolisen tietoturva-asiantuntijan palveluihin. Selvityksen perusteella laite oli asennettu todennäköisesti henkilökohtaisia tarkoituksia varten.

– Henkilö ei ole tehnyt hoitotyötä, eivätkä potilastiedot ole vaarassa, vakuuttaa Kiemunki.

Kiemungin mukaan ulkoinen kovalevy mahdollisti kuitenkin sen, että sairaalan verkkoon olisi voitu murtautua ulkopuolelta, jos hakkeri olisi havainnut ja hyödyntänyt tietoturvariskiä. Kiemungin mukaan työntekijä on toiminut tehtävässä, jossa hänen olisi pitänyt tietää aiheuttamansa riski.

Potilastiedot eivät ole vaarassa

Laitteen asentaneen sairaanhoitopiirin työntekijän työsuhde on purettu maanantaina 19. joulukuuta.

– Tätä ennen työntekijää on kuultu ja poliisille on tehty tutkintapyyntö. Kuulemisessa työntekijä myönsi tuoneensa ja asentaneensa laitteen, kertoo Iisakki Kiemunki.

Myös sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valviralle tehdään ilmoitus tietoturvapoikkeamasta.

Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan tässä vaiheessa ei ole syytä epäillä potilastietojen vaarantuneen. Laite poistettiin havaitsemisen jälkeen välittömästi sairaalan verkosta ja samalla riski järjestelmän haavoittuvuudesta on poistunut.

– Nyt poliisi selvittää, onko laitteella jotain sellaista materiaalia, jota siellä ei pitäisi olla, kertoo Kiemunki.