Perämeren uusi matkailujäänmurtaja odottaa paksumpia jäitä

Jäänmurtajaturismi Perämerellä kasvaa. Ruotsin puoleisella rannalla aloittaa talvella risteilyt Polar Explorer – niminen murtaja. Kysyntä jäänmurtajaretkille tulee etenkin Aasiasta.

matkailu
Polar Explorer matkailujäänmurtaja Kalixin Axelsvikin laiturissa Ruotsissa 19.12.2016
Polar Explorer matkailujäänmurtaja Kalixin Axelsvikin laiturissa Ruotsissa 19.12.2016Antti Mikkola / Yle

Maanantaina uutta matkailujäänmurtajaa Polar Exploreria näytettiin lehdistölle Ruotsin Kalixissa Axelsvikin satamassa. Norjasta ostettu käytetty murtaja on tuunattu turistikäyttöön Puolassa. Murtajan omistaa rovaniemeläinen yritys Polar Explorer Oy.

Bussimatka Rovaniemeltä jäänmurtajalle Axelsvikiin kestää pari tuntia suuntaansa ja välissä tehdään retki Perämeren jäälakeuksille. Erityisesti Aasiasta tuleva kysynnän kasvu sai investoimaan Polar Exploreriin.

– Suomessa on olemassa jo Sampo jäänmurtaja, joka on tosi täynnä ja ei ole riittävästi paikkoja kaikille, sanoo Polar Explorerin toimitusjohtaja Olga Robacha.

Robachan mukaan murtaja maksoi monta miljoonaa euroa. Rahoituksessa ovat mukana myös ruotsalainen yhteistyöyritys ja kolmantena ulkomainen sijoittaja.

Sampo teki kävijäennätyksen viime kaudella

Kemissä kolme vuosikymmentä matkailijoita jääkentille vienyt jäänmurtaja Sampo teki viime vuonna ennätyksen 16 500 matkailijaa. Aasiasta heistäkin oli merkittävä osa. Uuden murtajan ennakkomyynti sujuu hyvin, kehuu toimitusjohtaja Olga Robacha.

– Odotamme 4000 asiakasta. Tällä hetkellä yli 50 prosenttia myyty ja myynti on menossa tosi nopeasti, joka päivä me saamme uusia varauksia.

Maanantaina suomalainen ja ruotsalainen media ja matkailijat saivat tyytyä katselemaan uutta murtajaa vain Axelsvikin laiturissa. Perämeren ohuen jään vuoksi turistit ja media vietiin sumuiselle merelle pienemmällä apualuksella.

Itse Polar Explorerin risteilyt alkavat myöhemmin talvella kun jää on tarpeeksi paksua, jotta turistit voidaan laskea sinne kävelemään.