Eronnut mies! Näin suru ei tule puseroon jouluna – mene ihmisten pariin, tee mielekkäitä asioita, puhu

Ensimmäistä jouluaan yksin viettävän miehen ei kannata turruuttaa tunteitaan alkoholilla. Mikäli seinät tuntuvat kaatuvan päälle, voi apu olla puhelinsoiton päässä.

joulu
Pattereilla toimiva kynttilä on aidon näköinen. Jopa liekki lepattaa.
Ensimmäinen joulu ilman perhettä voi olla yksin jääneelle suomalaiselle miehelle kova paikkaAnne Elhaimer / Yle

Joulu on läheisten kanssa vietettävä juhla jolloin perheettömyyden merkitys hyvin konkreettisella tavalla korostuu. Tilannetta ei välttämättä helpota jos perheettömyys on uusi eikä itse valittu elämäntilanne.

Ensimmäinen joulu yksin on pelottava tilanne monelle eronneelle miehelle. Aikaisempien lasten kanssa vietettyjen joulujen muistot tulevat väkisellä mieleen ja tuntuu että seinät kaatuvat päälle.

– Ahdistus, pelko ja tunne yksin jäämisestä ovat päällimmäisinä ja pohjalla on hylätyksi tulemisen tunne, kertoo erotyöntekijä Tomi-Pekka Liias Miessakit ry:stä (siirryt toiseen palveluun).

Mene jonnekin missä et ole yksin

Oma koti ei kuitenkaan ole ainoa mahdollinen paikka joulunviettoon. Useassa tapauksessa saattaisikin olla parempi miettiä vaihtoehtoisia tapoja viettää joulunaika.

– On kylpylöitä, hotelleja ja harrasteisiin liittyviä juttuja. Vaikka on pyhä, tänä päivänä on mahdollista tehdä monia muitakin juttuja kuin olla siellä kotona. Kunhan löytyy joku tapa hemmotella itseä. Aina voi irrottautua oman kodin ahdistavuudesta, jatkaa Liias.

Kunhan löytyy joku tapa hemmotella itseä

Tomi-Pekka Liias

Ravintola ei ehkä ole paras paikka rentoutua elämänsä ensimmäisenä ilman omaa perhettä vietettynä jouluna.

– Joulun viettäminen sukulaisten luona saattaa tukea toisia eronneita ja ahdistaa taas toisia. Saattaa tuntea silti olevansa yksin. Mitään kaiken kattavaa keinoa turvata ensimmäisen erojoulun sujuminen ilman ahdistusta ei ole, toteaa Liias.

Tee asioita jotka tuottavat mielihyvää

Jos loppuelämänsä ensimmäisen joulun kuitenkin viettää yksin, kannattaa miettiä miten sen siellä viettää.

Alkoholi on haastava asia jos sillä lähtee turruttamaan omia haastavia tuntemuksiaan

Tomi-Pekka Liias

– Alkoholi on haastava asia jos sillä lähtee turruttamaan omia haastavia tuntemuksiaan. Se ei ole tähän tilanteeseen sopiva lääke, linjaa Liias.

Rutiineista kannattaa pitää kiinni. Ahdistusta ei kannata yrittää välttää nukkumalla puolille päivin.

– Kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman mielekkäitä asioita, tehdä sitä mistä tykkää. Syödä hyvää ruokaa ja katsoa elokuvia joista pitää. Olemme tässä hyvinkin erilaisia, toteaa Liias.

Puhuminen auttaa parhaiten

Arjen rytmistä kiinni pitäminen, alkoholin välttäminen, mielihyvää tuottavien asioiden tekeminen, hyvä ruoka ja puhuminen edistävät hyvää oloa joulunakin. Jouluna on tietysti on vaikeaa olla sosiaalinen kun kyse on niin perhekeskeisestä juhlasta jolloin kaikkia vetäytyvät läheistensä pariin juhlimaan.

Jos seinät alkavat kaikista valmisteluista huolimatta todellakin kaatua päälle, apua löytyy ainakin puhelimella.

Puhuminen auttaa kaikkein eniten

Tomi-Pekka Liias

– Jos on mahdollista, niin kannattaa sopia etukäteen jonkun ystävän tai läheisen kanssa, että voi soittaa jos alkaa kovasti ahdistaa. Puhuminen auttaa kaikkein eniten, kertoo Liias.

Auttavia puhelimia on tarjolla myös jouluna.

– Ei kannata jäädä miettimään eikä murehtimaan yksin kotona. Suomen mielenterveysseuran (siirryt toiseen palveluun) valtakunnallinen kriisipuhelin on käytettävissä joulun pyhinäkin numerossa 010195202 klo 15.00 - 07.00.

Puhelinnumerossa vastaavat sekä kriisityöntekijät että koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt, muistuttaa Liias.