Kansalaisaloite EU-kansanäänestyksestä näyttää raukeavan – "Sipilän signaali lamaannutti"

Kannatusilmoituksia koossa noin 34 000, kun vähintään 50 000 tarvittaisiin eduskuntaa varten.

kansalaisaloitteet
Sebastian Tynkkynen.
Sebastian Tynkkynen on puuhannut kansanäänestystä EU-jäsenyydestä. Hän kannattaa Suomen eroa Euroopan Unionista. Petteri Paalasmaa / AOP

Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen EU-jäsenyydestä näyttää tällä erää raukeavan. EU-eroa ajavien Sebastian Tynkkysen ja Aleksi Hernesniemen yksityishenkilöinä jättämä kansalaisaloite EU-kansanäänestyksestä eli Fixitistä oli eiliseen mennessä kerännyt vajaat 34 000 kannatusilmoitusta eli liian vähän. Minimimäärä on 50 000, jotta asia etenee eduskunnan käsittelyyn.

Määräaika kannatusilmoitusten keruuseen päättyy tänään tiistaina. Perussuomalaisten Nuorten väistyvä puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen pelkää, että tarvittava määrä ei täyty, vaikka paperiset kannatuskortit on vielä laskematta.

– Toivon enemmän kuin mitään muuta, että riittävä määrä kannatusilmoituksia saadaan kasaan määräajassa. Mutta samaan aikaan pitää olla realisti, keskustajohtoinen hallitus ei ole paras mahdollinen Fixit-kansalaisaloitteen menestymiseksi, jos aloite etenisi eduskuntaan, Tynkkynen sanoo.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Vetoapua brexitistä

Kansalaisaloite sai vauhdikkaan alun juhannuksen tienoilla. Vetoapua saatiin Britannian Brexit-kansanäänestyksen tuloksesta ja viikossa oli kasassa yli 20 000 kannatusilmoitusta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti kantaa Fixitiin kesäkuun lopulla. Hän ilmoitti, että tämä hallitus ei tuo päätettäväksi Fixitiä, kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä. Kannatusilmoitusten vyöry tyrehtyi siihen paikkaan.

– Sipilän signaali oli niin voimakas, että se lamaannutti kansanäänestyksen kannattajat, Tynkkynen toteaa.

Tynkkysen mukaan hänellä on kaikki syyt uskoa, että ilman Sipilän ulostuloa kannatusilmoituksia olisi saatu kasaan riittävästi eli vähintään 50 000.

Aleksi Hernesniemi
Aleksi Hernesniemi toimii Perussuomalaisten Nuorten varapuheenjohtajana vuodenvaihteeseen saakka. Yle

Väyrysen euroero tyssäsi

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen taannoinen kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa keräsi riittävästi eli yli 53 000 allekirjoitusta, mutta eduskunnan perustusvaliokunta hautasi aloitteen marraskuun lopulla. Valiokunnan mukaan suurin syy aloitteen hylkäämiseen oli sen heikko taso.

Täydennetty klo 6.55: Sebastian Tynkkynen on PS-nuorten väistyvä puheenjohtaja