1. yle.fi
  2. Uutiset

Eduskunta kuohuu hallintarekisteristä – Perussuomalaisten Turunen: Kokoomuksesta vaadittu minulle potkuja

Talousvaliokuntaa johtava Turunen sanoo, että hallintarekisterin ympärillä on käyty kovaa peliä.

politiikka
Kai Turunen ja Harri Jaskari
Kai Turunen ja Harri JaskariYle

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) sanoo, että kokoomuksesta oli uhattu häntä potkuilla, jos hallintarekisteri ei mene eteenpäin puolueen haluamalla tavalla.

Turusen mukaan hänelle on esitetty kokoomuksen puolelta potkuja jo viime keväänä.

– Minulle on kerrottu kasvotusten, että vaihdetaan miestä jos tämä (hallintarekisteri) ei mene heidän haluamallaan tavalla läpi, Turunen sanoi maanantaina Ylelle.

– Minusta se oli aika järkyttävää. Tiedän kuitenkin mistä asemani on kiinni. Potkuja ei kokoomus pysty minulle antamaan.

Valiokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen Harri Jaskari kuitenkin torjuu väitteen.

– Ainakaan minä en ole vaatinut minkäänlaisia potkuja. Muiden puolesta en voi mennä sanomaan, Jaskari vastaa.

– Minun mielestäni tällaisilla asioilla ei kannata ruveta keskustelemaan. Olisi olennaista, että valiokunnan vastaavat henkilöt käyvät asiallisen keskustelun.

Henkiin herätetty hallintarekisteri on ollut jumissa talousvaliokunnassa, kun hallituspuolueet eivät ole löytäneet sopua kiistellyn uudistuksen kohtalosta. Etenkin kokoomus ja perussuomalaiset ovat asiassa etäällä toisistaan.

Turunen: Komissio ei edellytä hallintarekisteriä

Valiokunnan käsittelyssä oleva lakiesitys antaisi suomalaisille sijoittajille mahdollisuuden julkisuudelta piilossa olevaan osakeomistukseen myös suomalaisissa yhtiöissä, mikäli suomalaisen yhtiön osakkeet ovat ulkomaisessa arvo-osuusjärjestelmässä.

Perussuomalaiset sen sijaan haluaisivat lakimuutoksen, joka estäisi suomalaisilta suomalaisosakkeiden hallintarekisteröinnin myös ulkomailla.

Turunen sanoo, että Euroopan komissio ei edellytä suomalaisilta hallintarekisteröinnin mahdollistamista ulkomailla. Turunen toivoo, että hallintarekisteri kaatuisi tähän.

Kyse on komission Suomelle antamista vastauksista, joista ei ole Turusen mukaan välitetty.

Jaskarin näkemys asiasta on kuitenkin toinen. Hänen mukaansa oikeus- ja valtiovarainministeriön virkamiehet tulkitsevat, että komission kanta on kaikkea muuta kuin selkeä, eikä muuta aiempia näkökulmia asiaan.

– Minun on pakko vaikeassa asiassa uskoa johtavien, virkavastuulla olevien virkamiesten tulkintaa. On liian suuri riski, että saamme sakkoja 60 000 euroa vuorokaudessa sen seurauksena, että toimimme asetuksen vastaisesti, Jaskari sanoo.

Turunen sanoo, että asiasta neuvotellaan ensi viikolla alkavan eduskunnan istuntotauon aikana. Hän toivoo, että ratkaisu syntyy.

Lue seuraavaksi