Suomi isännöi maaliskuussa kokousta Itämeren lentoturvallisuudesta

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi olevansa tyytyväinen Suomen aloitteellisuuteen asiassa.

lentoturvallisuus
Lentokoneen silhuetti
Yle

Suomessa järjestetään ensi vuonna teknisen tason kokous Itämeren lentoturvallisuudesta. Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi asiasta Naton ja Venäjän yhteistyöneuvoston kokouksen jälkeen antamassaan lausunnossa (siirryt toiseen palveluun).

Stoltenberg sanoi ottavansa tyytyväisenä vastaan Suomen aloitteen kokouksen järjestämisestä Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n tuella.

Kokous pidetään maaliskuussa, ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö Timo Kantola sanoo Ylelle.

Kantolan mukaan se on jatkoa aiemmille ICAO:n johdolla järjestetyille samantyyppisille kokouksille. Osallistujiksi odotetaan Itämeren rantavaltioiden ilmailuviranomaisia, mutta myös sotilaita.

– Suomen aloite sai kautta linjan myönteisen vastaanoton, Kantola sanoo.

Kutsut kokoukseen oli lähetetty jo ennen Naton ja Venäjän neuvoston kokousta.

Transponderit yksi puheenaiheista

Kokouksessa käsitellään siviili-ilmailun turvallisuuteen liittyviä asioita, kuten transponderien käyttöä sekä koneiden yhteydenpitoa lennonjohtoon, Kantola kertoo. Transponderit ovat lähettimiä, joiden avulla lentokoneet näkyvät tutkassa.

Kokouksessa on tarkoitus käydä läpi viime vuonna sovittujen suositusten toteutumista ja pohtia, tarvitaanko uusia ohjeita.

Presidentti Sauli Niinistö nosti transponderien käytön tärkeyden esiin heinäkuussa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailulla.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA totesi vuonna 2015, että transponderi pois päältä lentävät sotilaskoneet ovat lisänneet vaaratilanteita Euroopan ilmatilassa. Raportissa ei syytetty suoraan Venäjää, jonka "pimeät" lennot ovat aiheuttaneet läheltä piti -tilanteita.