Kuorma-auto ajoi väkijoukkoon Berliinin joulumarkkinoilla – ainakin 12 kuollutta

Saksan viranomaisten mukaan toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, oliko joulumarkkinoilla tapahtunut yliajo terrori-isku vai onnettomuus. Auton kuljettajaksi epäilty henkilö on pidätetty, poliisin tiedottaja sanoi.

Berliini
Poliiseja partioimassa lähellä turmapaikkaa Berliinissä 19. joulukuuta. Taustalla Keisari Vilhelmin muistokirkko.
Poliiseja partioimassa lähellä turmapaikkaa Berliinissä 19. joulukuuta. Taustalla Keisari Vilhelmin muistokirkko. Michael Kappeler / EPA

Berliinin poliisi ilmoitti ennen aamukolmea, että joulumarkkinoilla kuolleiden määrä on noussut 12:een.

Kuorma-auto syöksyi maanantai-iltana väkijoukkoon joulumarkkinoilla Berliinin keskustassa, Charlottenburgin kaupunginosassa. Poliisi kertoi aluksi, (siirryt toiseen palveluun)että ainakin yhdeksän ihmistä kuoli ja 50 loukkaantui.

Tiistaiaamuna Berliinin poliisi ilmoitti, että kuolonuhreja on nyt 12 ja loukkaantuneita 48.

Berliinin kartta
Yle Uutisgrafiikka

Epäilty kuljettaja pidätetty

Poliisin tiedottaja sanoo Berliner Zeitung -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) tutkimusten lähtevän siitä, että kysessä olisi terrori-isku. Myös tapahtumat nähnyt poliisi sanoi lehdelle, että teko näytti tarkoitukselliselta.

Berliinin osavaltion sisäministerin Andreas Geiselin mukaan tapahtumien taustoja ei kuitenkaan vielä tiedetä niin hyvin, että voitaisiin sanoa, onko kyseessä terrori-isku vai onnettomuus.

Poliisi on kertonut, että auton kuljettajaksi epäilty henkilö on pidätetty. Apukuljettaja kuoli törmäyksessä, tiedottaja sanoi N24-kanavan haastattelussa.

Paikan päällä Breitscheidplatzin aukiolla on saksalaismedioiden mukaan käynnissä suuri pelastusoperaatio. Poliisi on kehottanut berliiniläisiä pysymään kotona.

Kuorma-auto ruhjoi tullessaan puisia markkinakojuja ja pysähtyi aukiolle juuri ennen joulukuusta tuulilasi rikkoutuneena, saksalaismediat kuvailevat.

Englantilainen turisti Mike Fox kertoo uutistoimisto AP:n haastattelussa, että iso kuorma-auto ohitti hänet noin kolmen metrin päästä ajaessaan aukiolle.

– Se oli selvästi tarkoituksellista, hän sanoi.

Fox kertoi auttaneensa loukkaantuneita, joilla vaikutti olevan luunmurtumia. Ihmisiä oli jäänyt hänen mukaansa myös loukkuun kojujen alle.

Sisäministeri: Viitteitä hyökkäyksestä

Saksan sisäministerin Thomas de Maizièren mukaan Berliinin joulumarkkinoilla tapahtunut tragedia viittaa tahalliseen tekoon.

Sisäministeri de Maizière sanoo tv-kanava ARD:lle, että joulumarkkinoiden tapahtumien taustat ovat vielä epäselviä, mutta moni asia viittaa hyökkäykseen.

– Meillä ei ole toistaiseksi mitään ratkaisevaa tietoa tapahtumien kulusta tai niihin liittyvistä olosuhteista, sisäministeri sanoi yöllä. – En halua käyttää sanaa ”hyökkäys”, vaikka monet asiat viittaavat siihen.

De Maizièren mukaan tutkijat tekevät kaikkensa, jotta todisteiden hippusetkin saadaan kasaan.

Pelastusautoja turmapaikalla Berliinissä 19. joulukuuta.
Pelastusautoja turmapaikalla Berliinissä 19. joulukuuta.Michael Kappeler / EPA

Vilkas, turistien suosima paikka

Breitscheidplatzin aukio sijaitsee aivan Länsi-Berliinin keskustassa, Keisari Vilhelmin muistokirkon kupeessa Charlottenburgin kaupunginosassa. Paikka on vilkasliikenteinen ja turistien suosiossa.

Die Welt -lehden (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan vihjeitä mahdollisesta iskusta berliiniläisille joulumarkkinoille olisi liikkunut jo useiden päivien ajan.

Liittokansleri Angela Merkel on sanonut tiedottajansa välityksellä surevansa kuolleita ja toivovansa, että monia loukkaantuneita pystytään auttamaan.

Saksan oikeusministeri Heiko Maas sanoi, että tapauksen selvittely on siirretty liittovaltion syyttäjille. He vastaavat terrorismitutkinnoista.

Ranskan Nizzassa 86 ihmistä kuoli heinäkuussa terrori-iskussa, jossa tekijä ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon kansallispäivän juhlallisuuksien aikana. Ranskan sisäministeriö on ilmoittanut lisäävänsä heti turvatoimia ranskalaisilla joulumarkkinoilla.

Lähteet: Reuters, AFP, AP