Silminnäkijät: Meteliä, huutoa ja kaaosta Berliinissä

Silminnäkijöiden mukaan Berliinin hyökkäys vaikuttaa tahalliselta.

Berliini
Poliiseja partioimassa Berliinissä 19. joulukuuta.
Poliiseja partioimassa Berliinissä 19. joulukuuta.Clemens Bilan / EPA

Englantilainen turisti Mike Fox kertoo uutistoimisto AP:n haastattelussa, että iso kuorma-auto ohitti hänet noin kolmen metrin päästä ajaessaan aukiolle.

– Se oli selvästi tarkoituksellista, hän sanoi.

Samoilla linjoilla on myös saksalaisen Bild-iltapäivälehden päätoimittaja Julian Reichelt. Hän kommentoi, että markkinoilla on aina kiireistä jokaisena iltana ennen joulua, kertoo uutiskanava CNN. Reicheltin mukaan markkinoille on vaikea osua vahingossa. Reichelt kommentoi erään silminnäkijän kertoneen, että kuorma-autossa oli puolalainen rekisterikilpi.

– Näyttää siltä, että tämä olisi mukailtu Nizzan isku, Reichelt sanoi viitaten kuorma-autolla tehtyyn iskuun Ranskan Nizzassa. Iskussa kuoli ainakin 80 ihmistä ja yli 400 loukkaantui.

Turistit ovat järkyttyneitä.

Australian Trisha O'Neill kertoi Australian yleisradioyhtiölle, että hän oli vain muutaman metrin päässä hyökkäyspaikasta.

– Olin juuri havainnut, että suuri musta kuorma-auto ajaa ylinopeutta markkinoille. Se murskasi alleen niin paljon ihmisiä. Sitten kaikki valot sammuivat.

– Kuulin huutoa ja sitten me kaikki jähmetyimme. Sitten yhtäkkiä ihmiset alkoivat liikkua ja yrittivät auttaa kaikkia auton alle jääneitä pois. Siellä oli verta kaikkialla, O'Neill lisäsi.

– Se oli kamalaa. Tulimme Berliiniin jouluksi. Ajattelimme, että täällä on turvallisempaa kuin Pariissa, sanoi amerikkalainen turisti Kathy Forbes uutistoimisto AFP:lle.

– Kuorma-auto vain ajoi kaikesta välittämättä joulumarkkinoille.Tietä ei ole lähelläkään. Ihmiset ovat tallautuneet alle. Olen turvassa. Olen turvassa, Emma Rushton kirjoitti Twitterissä.

Lähteet: AP, AFP