Lehdistöneuvos Berliinistä: "Kuultiin vain että jotain rysähti"

Suomen suurlähetystön Berliinin lehdistö- ja kulttuurineuvos Merja Sundström oli lähellä, kun kuorma-auto syöksyi väkijoukkoon. Illan tietojen mukaan uhrien joukossa ei olisi suomalaisia.

Kuorma-auto syöksyi väkijoukkoon vilkkaalla markkinapaikalla Berliinin keskustassa. Kuva: Rainer Jensen / EPA

Suomen Berliinin suurlähetystön lehdistö- ja kulttuurineuvos Merja Sundström oli lähellä, kun kuorma-auto syöksyi väkijoukkoon joulumarkkinoilla Berliinin keskustassa.

– Olimme sattumalta kuntoklubin kanssa viettämässä tämmöistä jouluglögiä. Ehkä 50–30 metrin päässä siitä. Seisoskelimme siinä ja kuulimme, että jotakin rysähti, jotakin tapahtui, Merja Sundström kertoo.

– Sitten sieltä tapahtumapaikalta juoksi ihmisiä meidän ohi. Jotkut huusivat, että on ammuttu. Mutta mitään laukauksia ei missään tapauksessa kuultu. Siinä tuli sellainen pieni paniikki, mutta ei mitään valtaisaa.

Näytti onnettomuudelta

Tapahtuma näytti Merja Sundströmistä aluksi liikenneonnettomuudelta. Kuorma-auto oli tullut Kantstrasselta jyrkän mutkan kohdalle.

Sundströmin kuulemien silminnäkijäkuvausten mukaan näytti, että kuorma-auto ei ollut saanut käännyttyä Y-risteyksessä ja oli osunut torikojuun.

– Alussa se ei näyttänyt niin vakavalta. Minun tulkintani oli, että tämä on liikenneonnettomuus ja ihmiset vain ylireagoivat, Merja Sundström kertoo.

Joulutori Berliinin ytimessä

Poliisi eristi alueen ja kehotti ihmisiä poistumaan. Joulutori sijaitsee vanhan Länsi-Berliinin ytimessä, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirchen eli Keisari Vilhelmin muistokirkon ympärillä.

– Koko torialue ja sitä ympäröivät kadut suljettiin aika nopeasti. Vielä kaksi kolme tuntia tämän tapahtuman jälkeen kuului hälytysajoneuvojen ääniä, Sundström kertoo.

Kyseessä oli ihan tavallinen rauhallinen maanantai-ilta Berliinissä. Markkinoilla oli kuitenkin paljon ihmisiä.

– Kun oli maanantai-ilta oli aika rauhallista, mutta ihmisiä oli varmasti tuhansia, Sundström kertoo.

Oliko kyse terrorista?

Vielä illalla oli epäselvää, onko kyseessä tosiaan terrori-isku.

– Tämä valmius ja pelko on läsnä, ja kun jotakin tapahtuu, tehdään se johtopäätös, että tämä on terrori-isku, Merja Sundström kertoo.

Tapahtuma toi nopeasti mieleen Nizzan heinäkuun tapauksen, jossa ilmeisesti Isis-järjestön ääriajattelusta vaikutteita saanut mies ajoi kuorma-auton väkijoukkoon ja tappoi 86 ihmistä.

– Ihmisillä on päällä oleva pelko, kun lähimaissa on tapahtunut vastaavanlaisia iskuja.

Suomen Suurlähetystön tieto oli illlalla, ettei uhrien joukossa olisi suomalaisia, mutta kyseessä oli vasta alustava tieto.