Analyysi: Berliinin kuoleman yö voi muuttaa Saksaa pysyvästi

Turvallisuus saattaa nousta Saksan ensi syksyn parlamenttivaalien pääteemaksi, arvioi Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö Elina Ravantti.

Berliini
Kukkia Keisari Wilhelmin muistokirkon edustalla Berliinissä.
Kukkia Keisari Wilhelmin muistokirkon edustalla Berliinissä.Britta Pedersen / EPA

Jokainen Saksassa joulumarkkinoilla käynyt tunnistaa, miltä saksalainen joulunodotus tuoksuu. Hehkuviiniltä ja sokeripaahdetuilta manteleilta.

Maanantai-iltana Berliinissä joulunodotukseen sekoittuivat uudet hajut: diesel ja pelko. Tummakylkinen rekka kynti kuolemaa 50 metrin matkalla Länsi-Berliinin perinteikkäässä keskustassa.

*Aukio Keisari Wilhelmin muistokirkon *raunioiden huomassa on symbolinen paikka. Liittoutuneiden pommit tuhosivat valtavan kirkon toisen maailmansodan aikana. Sen rikkinäinen torni on jätetty pystyyn, jotta ihmiset muistaisivat sodan julmuudet. Seurakunnan kirkkoherra suri yöllä rauhan ja muistelun paikan muuttumista pelon kortteliksi.

Saksan poliisi ja poliitikot lähtevät siitä, että rekan ohjaaminen väkijoukkoon oli tahallista, vaikka sairauskohtauksen tai onnettomuuden mahdollisuuttakaan ei ole suljettu kokonaan pois.

Vapautta arvostavan Berliinin sielu kantaa jatkossa syvää haavaa.

Jos maanantai-illan tapahtumat osoittautuvat terroriteoksi, Berliini kokee sen, mitä Saksassa on pitkään pelätty. Berliini liittyy Madridin, Lontoon, Pariisin ja Brysselin ketjuun, jossa terrori tunkeutui eurooppalaisen pääkaupungin elämään.

Nizzan viime heinäkuun verityö osoitti, ettei kauhua levittävän tarvitse enää hallita erityistaitoja. Ei osata rakentaa pommeja tai ottaa kalliita lentotunteja oppiakseen lentämään suoraan, kuten syyskuun 11. päivän terroristit tekivät vuonna 2001. Tonneja painavalla rekalla saa halutessaan aikaan kammottavaa jälkeä.

Berliini on paitsi eurooppalaisen suurvallan pääkaupunki, myös paikka, missä on vihattu kyttiä ja vannottu vapauden nimeen. Viime vuodet ovat olleet tasapainoilua vapaudenhalun ja turvallisuuden tarpeen välillä.

Maanantai-iltana Berliinissä joulunodotukseen sekoittuivat uudet hajut: diesel ja pelko.

Ensin natsien ja myöhemmin DDR:n diktatuurin kokeneessa Saksassa poliisin ja turvallisuusviranomaisten valtuuksien lisääminen on aina kiivaan julkisen väittelyn paikka.

Jos maanantai-iltainen oli terrori-isku, siitä jäävät Saksaan pysyvät jäljet. Vääntö viranomaisten oikeudesta puuttua ihmisten elämään turvallisuuden vuoksi vähenee. Vapautta arvostavan Berliinin sielu kantaa jatkossa syvää haavaa. Ja turvallisuudesta saattaa tulla ensi syyskuun liittopäivävaalien pääteema.

*Seuraa Berliinin iskun uutisointia hetki hetkeltä täältä. *