Supon Portaankorva: Berliinin kaltainen isku oli odotettavissa

Tekijän motivaatio ratkaisee, voidaanko puhua terrorismista vai onko Berliinin iskussa kyse yksittäisestä väkivallanteosta esimerkiksi mielenterveyssyistä, sanoo Tuomas Portaankorva Suojelupoliisista.

Berliini
Suojelupoliiisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.
Suojelupoliisin terrorismiasiantuntija Tuomas Portaankorva vertasi Berliinin iskua Nizzan kesäiseen iskuun.

Berliinissä joulumarkkinoille tehty isku ei yllättänyt Suojelupoliiisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorvaa.

– Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että tämä vastaa eurooppalaista uhkakuvaa. Tällaisia yhden yksittäisen hengen tai muutaman hengen tekemiä väkivallantekoja on ollut odotettavissa ja niihin on esimerkiksi Isis kehottanut, tässä tapauksessa emme tosin vielä tiedä, millä motivaatiotaustalla teko on tehty, Portaankorva sanoo.

Portaankorvaa haastateltiin Yle TV1:n uutisissa ja Ylen aamu-tv:ssä tiistaina aamulla. 12 ihmisen hengen vaatineessa teossa on hänen mukaansa samanlaisia piirteitä kuin Nizzassa heinäkuussa tehdyssä iskussa, jossa kuoli yli 80 ihmistä.

– Tekijän motivaatio ratkaisee, voidaanko puhua terrorismista vai onko tämä yksittäinen väkivallanteko esimerkiksi mielenterveyssyistä.

Tekotapana rekan ajo väkijoukkoon on helpompi pitää suunnitteluvaiheessa salassa kuin teko, joka sisältää aseita ja räjähteitä, Portaankorva sanoo.

– Tällainen yhden yksittäisen tekijän jokin yksinkertainen teko on tapa, jota terroristijärjestöt ovat jo vuosikausia suosineet, koska tällainen teko on todella vaikea torjua.

"Eurooppa erittäin kovan terroriuhan alla"

Eurooppa on tällä hetkellä erittäin kovan terroriuhan alla ja varautumisen taso on korkea, Portaankorva sanoo.

– Viranomaiset käyttävät kaikki mahdolliset keinot tiedon hankkimiseksi. Sen lisäksi kohotetulla valmiudella valvotaan paikkoja, johon terroristit mahdollisesti voivat iskeä.

Useissa maissa on Portaankorvan mukaan lisätty voimavaroja tiedustelutoimintaan ja muuhunkin turvallisuustoimintaan. Suurimman uhan alla ovat maat, jotka ovat osallisena kansainvälisissä konflikteissa.

– Ranska, Saksassa tilanne näyttää olevan pahenemaan päin, Belgia, Espanja jossain määrin, Portaankorva luettelee Euroopan uhanalaisia maita.

On mahdollista, että terrorin uhka on lisääntynyt Euroopassa siksi, että Irak yrittää vallata takaisin Mosulin kaupunkia ja terrorijärjestö Isis on sen takia ahtaalla.

– Se on varsin varteenotettava teoria, että järjestö jota ajetaan ahtaalle varsinaisella toimialueella, pyrkii laajentamaan toimintaansa alueelle, jossa se voisi toimia, Portaankorva sanoi.

– Isis on ottanut vastuun joistakin Euroopassa tehdyistä teoista, eli voidaan sanoa, että on siitä merkkejä.

Suomessa turvallista

Isisillä vaikuttaa olevan Euroopassa laaja verkosto, joissa on vähintään satoja ihmisiä, Tuomas Portaankorva sanoo.

– Euroopasta on lähtenyt merkittäviä määriä vierastaistelijoita Syyrian ja Irakin konflikteihin.

Jo Suomessa Suojelupoliisin terrorismintorjunnan seurannassa on noin 300 henkilöä, Portaankorva muistuttaa.

Berliinin isku ei kuitenkaan ainakaan vielä vaikuta Suomen tilanteeseen.

– Ellei sieltä tule jotakin sellaista tietoa, joka kytkee tämän tapahtuman Suomeen.

Suomessa on turvallista liikkua julkisilla paikoilla, Portaankorva vakuuttaa.