1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ihmissuhteet

Näin vältyt ikuiselta jouluriidalta – "vanhemmalle sukupolvelle pitää asettaa rajat"

Jos perheen näkemykset joulunvietosta erovat, edessä on helposti riita. Perheneuvojan vinkeillä jokavuotisesta kiistasta voi päästä eroon. Se edellyttää kuitenkin tahtoa neuvotella ja kykyä kompromisseihin.

ihmissuhteet
YLE / Karoliina Hult

Tulettehan jouluksi meille? Kysymykseen tiivistyy perhekeskeisen joulun kääntöpuoli. Jokaisella perheenjäsenellä on oma mielipide siitä, missä joulua kuuluu viettää, eivätkä näkemykset aina mene yksiin.

Yksin elävät voivat selvitä joulukeskustelusta kuivin jaloin, mutta etenkin tuoreissa lapsiperheissä päädytään helposti tilanteeseen, jossa joku pahoittaa mielensä. Jos yrittää miellyttää kaikkia, menee iso osa joulusta tien päällä.

Vietän joulun kotona perheen kanssa. Siitä ei keskustella. Ne olettaa, että mä tuun sinne. Vielä ei ole ollut semmoinen olo, että tekisi mieli tehdä toisin, mutta kyllä sekin päivä tulee.

Nainen katugallupissa

Joulun viettoon liittyvät ristiriidat nousevat joka vuosi esiin perheasiain neuvottelukeskuksessa. Vaikka suomalaiset jakavat useita jouluperinteitä kuusesta kinkkuun, on perheillä myös omia perinteitä. Erimielisyydet voivat olla isoja.

– Tulemme kaikki erilaisista perhekulttuureista. Jos toisessa perheessä on totuttu viettämään joulua isosti suvun kesken ja toisessa pienemmissä ympyröissä, voi riidasta tulla iso, huomauttaa perheneuvoja Sirpa Salo Jyväskylän seurakunnasta.

Nyrkkisääntönä on, että jokainen perhe päättää joulustaan itse – myös lapseton pariskunta.

– Jos taas pariskunta on täysin eri mieltä joulunvietosta, ei jää muuta vaihtoehtoa kuin vuorotella. Jos aina tehdään toisen mielen mukaan, alkaa oikeudenmukaisuuden vaaka repsottaa ja siitä seuraa ongelmia. Kannattaa tavoitella kompromissia.

Olemme joulun äidin luona koko perhe. Se on aina ollut niin. Tänäkin vuonna kyllä keskusteltiin, ja minä olen valmis siihen, että ensi vuonna voisi tehdä jotain toisella tavalla.

Nainen katugallupissa

Kun pariskunta on tehnyt päätöksensä, on joulusuunnitelmista syytä keskustella läheisten kanssa. Uusperheessä se voi tarkoittaa neuvonpitoa paitsi entisten kumppaneiden myös useiden isovanhempien kanssa. Vaikka kompromissiin on syytä pyrkiä, päätösvaltaa ei pidä antaa muille.

– Jokaisen perheen tehtävä on luoda oma kulttuurinsa ja asettaa rajat vanhemmalle sukupolvelle. Opettaa heille, miten meillä menetellään, Sirpa Salo opastaa.

Viime kädessä kysymys on itsenäistymisestä ja vastuun kantamisesta. Ja se kysymys on ollut ajankohtainen kautta aikain.

– Raamatun aikana ei vietetty joulua, mutta silti Raamatussakin sanotaan, että mies erotkoon äidistään ja isästään ja liittyköön vaimooonsa. Ja tietysti myös päinvastoin. On elämän laki, että pariskunnan kuuluu pitää yhtä, eikä siinä voi olla kolmansina tai neljänsinä osapuolina anopit, appiukot ja omat vanhemmat, Salo lataa.

On tärkeää, että puolisollakin on semmoinen olo, että kumpaakin kunnioitetaan. Joulu on iso kysymys, mutta keskustelemalla siitä selviää.

Nainen katugallupissa

Tässä kohtaa mielensä pahoittamisen riski on suuri. Salo kuitenkin kannustaa tarttumaan härkää sarvista ja keskustelemaan asian läpi rauhallisesti. Toista on helpompi ymmärtää, kun tietää mitä tämä ajattelee.

– Joulun viettäminen erillään ei tarkoita välien katkaisemista. Tietysti helpottaa, jos välit ovat muutenkin siinä kunnossa, että asioista pystytään puhumaan.

Vanhempien ja isovanhempien tehtävänä on hyväksyä lasten päätös, vaikka se olisi vaikeaa.

– Minun on ollut helpompi sulattaa lasteni päätökset, kun teen tätä työtä ja näen miten tärkeää rajojen asettaminen on sukupolvien ketjussa, Sirpa Salo kertoo.

Joulusuunnitelmista ei ole ollut kiistaa. Käymme molempien isovanhempien luona.

Mies katugallupissa

Sekin auttaa, että joulusuunnitelmat otetaan esille ajoissa. Tällöin kaikki ehtivät tottua ajatukseen.

– Jo syksyllä voi ottaa puheeksi, että me ei nyt sitten tullakaan jouluksi teille. Jos asiasta kertoo vasta nyt, mummot ja papat ovat ehtineet tehdä valmisteluja.

Eikä joulukeskustelussa saa piiloutua puolison taakse.

– Ei niin, että pannaan miniä ja anoppi keskenään keskustelemaan, miten joulu vietetään, vaan kumpikin kertoo päätöksistä omille vanhemmilleen.

Lue seuraavaksi