Selvitys: D-vitamiinilisät eivät todennäköisesti ehkäise terveiden sairauksia

D-vitamiinilisien syöminen ei näyttäisi ehkäisevän terveiden luunmurtumia eikä muitakaan sairauksia ja terveysongelmia, tuore selvitys vahvistaa.

Vitamiinit ja hivenaineet
Vitamiinipillereitä pöydällä.
Tutkimustulokset koskivat ihmisiä, jotka saava suositusten mukaisesti D-vitamiinia.Jessica Edén / Yle

British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat laajaan, yli 50 meta-analyysin tutkimusnäyttöön. Niiden perusteella D-vitamiinilisien syöminen ei vähennä luunmurtumien eikä kaatumisten riskiä.

Muiden terveysvaikutusten suhteen näyttö on hieman epäselvempää, mutta näyttäisi siltä, että mahdolliset hyödyt ovat joka tapauksessa hyvin pieniä, jos niitä on lainkaan.

Tutkijat korostavat, että tutkimusnäyttö koskee terveitä ihmisiä, jotka saavat suositusten mukaisesti D-vitamiinia. Vitamiinilisät ovat silti paikallaan D-vitamiinin vajauksesta kärsiville ja etenkin talvisin myös vajauksen ehkäisemiseksi. D-vitamiinin puutos voi altistaa monille sairauksille.

Suomalaissuositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa eli 400 IU päivässä, ja yli 75-vuotiaiden 25 mikrogrammaa. D-vitamiinilisät ovat paikallaan varsinkin talvisin ja syksyllä, kun D-vitamiinin saanti on auringonvalon vähyyden vuoksi usein puutteellista. D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim