UPIn tutkija Berliinin iskusta: Vaikuttaa Isisin inspiroimalta muttei organisoimalta

Olli Ruohomäen mukaan saksalainen avoin yhteiskunta on muuttumassa suljetummaksi terrorismin myötä.

Berliini
Poliisiauto joulukadulla Berliinissä
Bernd von Jutrczenka / EPA

Toistaiseksi saatavilla olevien tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että Berliinin eilisiltainen isku juontuu ääri-islamistisesta terrorismista. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki.

Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelema Ruohomäki nosti monen muun tapaan esiin Nizzan tapahtumat viime heinäkuulta. Tuolloin yli 80 ihmistä kuoli hyökkääjän ajettua kuorma-autolla keskelle väkijoukkoa.

– Vaikuttaa siltä, että tämä [Berliinin isku] on Isisin inspiroima. En usko, että tämä on järjestön organisoima, vaan esimerkki yksinäisen toimijan inspiroitumisesta, Ruohomäki sanoi Ykkösaamussa.

Ruohomäen mukaan Isisin vastaisessa liittoumassa toimivasta Saksasta on tullut järjestön kohde viime aikoina. Ruohomäki arvioi, että Saksan kaltainen avoin yhteiskunta muuttuu terrorismin myötä.

– Kollektiiviseen tuntoon jää aikamoiset traumat, nämä nostavat epäilyjä pakolaisia ja maahanmuuttajia kohtaan. Tämä on ikävää kaikin tavoin.

Yhteensä 12 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui, kun rekka ajoi väkijoukkoon Berliinin joulumarkkinoilla myöhään maanantaina. Rekan kuljettaja on pidätetty.

Poliisi arvelee, että kyse oli terrori-iskusta. Toistaiseksi motiivi on kuitenkin vahvistamatta.