Soini Berliinin iskuista: Pistää ajattelemaan, onko tässä joku uuden kampanjan alku

Ulkoministerin mukaan kansainvälinen yhteisö on suurissa vaikeuksissa. Hänen mukaansa maailmalla kiristynyt tilanne näkyy Suomessa välillisesti.

Berliini
Timo Soini studiossa.
Ulkoministeri Timo Soini kommentoi Berliinin tapahtumia.Derrick Frilund / Yle

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on ottanut uutisen Berliinin iskusta vastaan järkyttyneenä.

– Ei tämä kovin innostava ollut tämä eilinen ilta. Kyllä kamalalta tuntuu, Soini sanoo Ylen aamu-tv:ssä.

Poliisi epäilee, että kyseessä oli terroriteko. Vahvistettua tietoa ei kuitenkaan vielä ole. Soini sanoo, että teon luonne viittaa kuitenkin viime kesänä tapahtuneeseen terrori-iskuun Nizzassa.

– Kyllä tämä siihen viittaa, kun on tämmönen tilanne, että on tori, ihmisiä paljon, joulu, sinne menee rekka suurella vauhdilla, niin kyllä tämä muistuttaa Nizzan iskua. Hirvittävä tilanne kaiken kaikkiaan. Pistää ajattelemaan, onko tässä joku uuden kampanjan alku, sanoo Soini.

Soinin mukaan ulkoministeriöön ei ole kantautunut tietoa, onko kuolleiden tai loukkaantuneiden joukossa suomalaisia.

– Suurlähetystö yrittää saada tietoa, että onko suomalaisia ollut mukana. Sitä ei vielä voida tietysti sulkea täysin pois. On äärimmäisen tärkeää, että ihmiset tekevät matkustusilmoituksen. Meillä on aina ulkoministeriöstä ohjeistettu, että kertokaa omaisillenne ja läheisillenne, että olette kunnossa.

"Kansainvälinen yhteisö on suurissa vaikeuksissa"

Suru-uutisia kuultiin myös maanantai-iltana, kun Venäjän Turkin-suurlähettiläs ammuttiin kuoliaaksi taidenäyttelyn avajaisissa. Soini sanoo, että viimeisen vuorokauden uutiset kertovat kiristyneestä tilanteesta.

– Ikävä kyllä olemme aika suurissa vaikeuksissa, koko kansainvälinen yhteisö ja Eurooppa myös, näiden tilanteiden kautta. Tietysti on selvää, että yksittäinen terroriteko, toivottavasti se sellaiseksi jää, vaurioittaa vakavasti Turkin ja Venäjän välisiä suhteita.

Soinin mukaan kiristynyt tilanne vaikuttaa Suomeen välillisesti.

– Suomi ei ole suoraan näissä asioissa mukana, mutta välillinen vaikutus tulee meille erittäin voimakkaana.

Suomi tuomitsee terrorismin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lausuu Tasavallan presidentin kanslian tiedotteessa, että uutiset Berliinistä ovat järkyttäviä.

– Otan kaikkien suomalaisten puolesta osaa uhrien omaisten ja läheisten suruun. Joulumarkkinoille tehdyn iskun taustat ja tuhon laajuus ovat vielä tarkentumatta, mutta selvää on, että kyse oli tahallisesta teosta. Suomi tuomitsee terrorismin jyrkästi, toteaa Niinistö.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on esittänyt suruvalittelunsa saksalaisille Twitterissä.