Hyppää sisältöön

Lojuuko nenäkannusi joutilaana kaapissa? Suolavesi voi olla lääkkeetön apu moneen vaivaan

Nenän huuhteleminen suolavedellä puhdistaa nenää epäpuhtauksista, pölystä ja bakteereista. Siitä voi olla apua myös poskiontelotulehduksista kärsivälle, mutta aukotonta tutkimustietoa ei ole.

Kuva: Julia Sieppi / Yle

Nenän huuhteleminen suolavedellä saattaa auttaa flunssan kourissa sairastavaa tai pitkäaikaisesta nuhasta kärsivää. Terveyskirjasto Duodecimin (siirryt toiseen palveluun) mukaan tieteellistä näyttöä suolavesihuuhteluiden tehosta esimerkiksi poskiontelontulehduksen hoidossa ei ole, mutta monet lääkärit suosittelevat kokeilemaan.

Myös Kajaanin lääkärikeskuksen lääkäri Eeva Tolonen suosittelee suolavesihuuhtelua esimerkiksi tukkoisen olon helpotukseen.

Apuna voi käyttää esimerkiksi muovista nenänhuuhtelukannua. Kehonlämpöinen suolaliuos huuhtoo nenästä epäpuhtauksia, pölyä ja bakteereja. Käyttö on helppoa, kunhan asento on oikea.

Monet, joilla on pitkäaikaista vaivaa kokevat, että se tuntuu hyvältä ja se pitää nenän auki.

Eeva Tolonen

– Kannusta kaadetaan vettä toisen sieraimen kautta niin, että se tulee toisesta sieraimesta ulos. Se vaatii vähän harjoittelua, että pään asento on sopiva, niin että vesi todellakin kulkee pois, eikä mene nieluun, Tolonen neuvoo.

Epämiellyttävien kokemusten vuoksi nenäkannu saattaakin jäädä kaappiin pölyyntymään. Tolosen vastaanotolla käy myös potilaita, jotka ovat yksinkertaisesti unohtaneet koko välineen.

– Joillakin on ennakkoluuloja. Ajatuskin tuntuu epämiellyttävältä, että laittaisi vettä nenään. Ajatellaan, että se tuntuisi pahalta.

– Sitten tietää kun kokeilee. Monen ennakkoluulot on saatu voitettua, Tolonen kannustaa.

Myös keväällä kun katupölyä on runsaasti, on hyvä apukeino huuhtoa epäpuhtauksia pois nenästä.

Eeva Tolonen

Tolosen mukaan nenän huuhtelu sopii kaikille, kunhan saa taivutettua itsensä sopivaan asentoon lavuaarin päälle. Huuhtelua voi tehdä ennaltaehkäisevästi vaikka päivittäin.

Toiset taas helpottavat oloaan silloin, kun flunssa iskee.

– Monet, joilla on pitkäaikaista vaivaa kokevat, että se tuntuu hyvältä ja se pitää nenän auki.

On tärkeää, että liuoksen suolapitoisuus on oikea ja kannun käyttäjä noudattaa välineen käyttöohjeita. 300 millilitraan haaleaa vettä liuotetaan teelusikallinen hienojakoista merisuolaa. Tolonen huomauttaa, että erikoissuolat eivät käy nenänhuuhteluun.

Voi helpottaa myös allergisen arkea

Eeva Tolonen suosittelee nenän huuhtelua erityisesti jos on taipumusta toistuviin poskiontelontulehduksiin. Suolavesi avaa nenätiehyitä.

– Meillä on luonnolliset aukot poskionteloista nenäkäytäviin. Sitten kun saadaan limakalvoturvotusta pois, eritteiden kulku paranee, eivätkä ne jää kertymään poskionteloihin aiheuttamaan tulehdusta.

Myös allergioista kärsivä voi saada helpotusta suolaveden avulla.

– Se poistaa siitepölyitiöitä. Myös keväällä kun katupölyä on runsaasti, on hyvä apukeino huuhtoa epäpuhtauksia pois nenästä.

Lääkkeetöntä hoitokeinoa voi kokeilla myös vaihtoehtona apteekin tukkoisuutta helpottaville nenäsumutteille.

– Kun lääkesumutteet saattavat monilla potilailla ärsyttää nenän limakalvoja, suolavesihuuhtelu hoitaa niitä.

_Korjaus 21.12.2016 klo 9:33: Teelusikallinen merisuolaa liuotetaan 300 millilitraan, ei 500 milliilitraan haaleaa vettä. _