"Ajatus perustuslakituomioistuimesta on erikoinen"

Valtiosääntöoikeuden professori kuvailee perustuslakivaliokunnan olevan ainoa instituutio, joka on selvinnyt puhtain paperein lainvalmisteluprosessin ongelmissa.

perustuslait
Tyhjää oikeussalia.
Yle

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ihmettelee, miten hallituksen ja oikeuskansleri Jaakko Jonkan kuva yhteistyöstä voi olla näin erilainen. Keskustelu lainvalmistelun tasosta heräsi sunnuntaina, kun Jonkka lausui Helsingin Sanomien haastattelussa, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esityksissä on ollut suuria perustuslaillisia ongelmia.

Sipilän mukaan Jonkan lausunto tuli hallitukselle yllätyksenä.

– Väistämättä herää ajatus, onko hallituksella liian kiire. Tämä on vakava itsetutkiskelun paikka hallitukselle, Jokisipilä sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Lainvalmisteluprosessin ongelmat ovat olleet tiedossa, eivätkä ne koske vain Sipilän hallitusta. Esille on jälleen nostettu myös perustuslakituomioistuimen perustaminen Suomeen. Jokisipilä pitää ajatusta erikoisena, sillä hänen mukaansa perustuslakivaliokunta on toiminut hyvin.

"Tulkintatilanteita ei ole"

Kansanedustaja, aikoinaan pitkään eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana toiminut Ben Zyskowicz (kok.) sanoi eilen maanantaina A-studiossa, että perustuslaissa on aina kyse tulkinnasta.

– Tällä hetkellä päällä on perustuslakifundamentalistinen koulukunta, Zyskowicz sanoi.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen kutsui Ykkösaamussa Zyskowiczin lausumaa pitkään soineeksi levyksi. Ojanen näkee, että aidosti uudet tulkintatilanteet ovat vähäisiä.

– Oikeastaan niitä ei ole, on harhaanjohtavaa puhetta, että perustuslakia voitaisiin tulkita, Ojanen viittasi vakiintuneisiin käytäntöihin.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Tapani Tölli painotti Ykkösaamussa, ettei perustuslakivaliokunnan tulkinta ole altis poliittisille suhdanteille. Tölli ei koe, että perustuslakivaliokunnalle olisi sanottu tai epäsuorasti ilmaistu, että jokin asia pitäisi ajaa läpi valiokunnassa.

Professori Ojanen kuvaili, että Suomessa on ongelmia prosessissa ennen lain voimaan tuloa.

– Ainoa instituutio, joka on selvinnyt puhtain paperein on perustuslakivaliokunta, hän sanoi Ykkösaamussa.