1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. harmaa talous

Verohallinto syynäsi ravintoloita – määräsi 12 miljoonaa euroa jälkiveroja

Verohallinto tarkasti tehovalvonnassa 650 ravintola-alan yrityksen toiminnan. 70 prosentissa tapauksista havaittiin puutteitta veronmaksussa tai kirjanpidossa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Verohallinnon tehovalvonta on paljastanut huomattavan määrän väärinkäytöksiä ravintola-alalla. Viranomaiset havaitsivat satojen ravintoloiden toiminnassa puutteita veronmaksussa ja kirjanpidossa.

Viime keväänä käynnistetyssä tehovalvonnassa verohallinto tarkasti 650 yritystä, joiden katsottiin kuuluvan riskiryhmään verojen välttelemisessä. Näistä yrityksistä 70 prosentissa havaittiin puutteita.

Ravintola-projektin myötä verohallinto määräsi jälkiveroja yhteensä reilut 12 miljoonaa euroa.

Lisäksi veroviranomaiset ovat tehneet poliisille rikosilmoituksen 45 tapauksesta ja 64 ravintolan osalta rikosilmoituksen tekeminen on harkinnassa. Osassa tapauksista on jo annettu tuomio, ja jokunen ravintola on menettänyt anniskelulupansa.

Verottaja suosittelee tyyppihyväksyttyä kassajärjestelmää

Verottaja esittää yhdeksi ratkaisuksi ravintola-alan harmaaseen talouteen tyyppihyväksyttyjä kassajärjestelmää, joka tallentaa liiketapahtumat aukottomasti. Tämä vaikeuttaa tulojen salaamista ja helpottaisi viranomaisten valvontaa.

Verohallinto on laatinut selvityksen tyyppihyväksyttyjen kassajärjestelmien soveltuvuudesta Suomeen osana hallituksen harmaan talouden torjunnan toimenpideohjelmaa.

Sillä aikaa verottaja aikoo jatkaa ravintoloiden tarkastuksia.