1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paikallisliikenne

Bussimatkoja myytiin vahingossa ilmaiseksi: "Joku on saanut joululahjan etukäteen"

Lasten kuukauden kausilippu oli ilmaiseksi ostettavissa Waltti-nettipalvelusta Kajaanin paikallisliikenteen vyöhykkeelle, jota ei ole olemassakaan. Lipun ehti ostaa muutama ihminen.

Waltti on käytössä 12 kaupungissa, Iisalmen kaupunkiliikenteessä sekä Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon Ely-keskusten alueilla. Kuva: Katja Oittinen / Yle

Kajaanin kaupungin joukkoliikenteeseen oli marraskuussa ja joulukuun alussa mahdollista ostaa virheen vuoksi ilmainen lasten kausikortti verkkopalvelusta.

– Marraskuun alussa tehtiin nettikauppaan hintapäivityksiä, ja tässä yhteydessä on lipsahtanut tieto, että kortin voi tilata A-vyöhykkeelle maksutta, avaa Kajaanin henkilöliikenteen asiantuntija Tiina Rusanen.

Käytännössä verkossa oli mahdollista tilata korttityyppi, jota ei oikeasti ole olemassa eli lasten kausikortti juuri A-vyöhykkeelle. Tätä korttityyppiä ei ole ollut muualla myynnissä, eikä ollut tarkoitus olla verkkokaupassakaan. Myynnissä on ainoastaan AB- ja AC-vyöhykkeiden kortteja.

Muutamia asiakkaita on päässyt tilaamaan kausikortin, ja hinta on ollut heille nolla euroa.

Tiina Rusanen

Virhe on tapahtunut, kun tietoja on syötetty järjestelmään. Korttityypin hintaa määrittävään kohtaan olisi täytynyt merkitä tyhjä, mutta nyt kohtaan oli merkitty nolla. Täten järjestelmä arvioi lipun hinnan ilmaiseksi sen sijaan että olisi estänyt myyntitapahtuman.

Kajaanissa julkinen liikenne on suunniteltu monen muun kaupungin tavoin vyöhykkeisiin. Waltti-matkakortin käyttö aloitettiin Kajaanissa puolestaan viime kesänä ja sitä laajennettiin tänä vuonna. Waltin verkkopalvelu avattiin tänä syksynä.

Waltti on käytössä 12 kaupungissa, Iisalmen kaupunkiliikenteessä sekä Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon Ely-keskusten alueilla.

Joululahja etukäteen

Kovin yleisestä tai isosta ongelmasta ei Kajaanin henkilöliikenteen asiantuntija Tiina Rusasen mukaan ole kyse. Merkittävää taloudellista vahinkoa ei syntynyt.

– Muutamia asiakkaita on päässyt tilaamaan kausikortin, ja hinta on ollut heille nolla euroa, Rusanen kertoo.

Waltti-järjestelmää hallinnoi TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy, jonka toimitusjohtaja Ilkka Kankkunen kertoo, että tapaus on äärimmäisen harvinainen.

– Joku on saanut joululahjan etukäteen, hän hymähtää.

Toivon mukaan muut kaupungit eivät tee samaa virhettä, että tiedetään mitä tietoja nettikauppaan täytetään ja millä tavalla.

Tiina Rusanen

Kankkunen sanoo, että tilanne olisi ollut ikävämpi, jos ilmaisten matkakorttien sijaan tuotteesta oltaisiin veloitettu liian paljon.

Kajaanin kaupungin toimesta tapahtunut erhe on nyt korjattu.

– Kyllä tämä on toimivaltaisen viranomaisen vastuulla ollut hintatietojen täyttäminen, Rusanen sanoo.

– Toivon mukaan muut kaupungit eivät tee samaa virhettä, että tiedetään mitä tietoja nettikauppaan täytetään ja millä tavalla, hän jatkaa.