Lumilapiotaiteilija piirsi hankeen huikeita eläinhahmoja – lopputulos hivelee silmiä

Lahtelainen Pasi Widgren tahtoo lumitaiteillaan ilahduttaa luonnossaliikkujia ja houkutella väkeä retkeilemään.

taide
Pasi Widgrenin lumihankeen tekemä piirros.
Lahtelaisen Pasi Widgrenin lumihankeen piirtämä susi. Teoksen mittaluokan paljastaa kuvan oikeassa ylänurkassa näkyvä polkupyörä.Pasi Widgren

Viime talvena lahtelainen Pasi Widgren päätti piristää itseään ja muita ulkoilijoita taiteilemalla Lahden Lapakiston luonnonsuojelualueella sijaitsevan Pitkäjärven jäälle valtavan kuvan pöllöstä.

Liki sata metriä korkeasta "piirroksesta" otettu kuva lähti leviämään sosiaalisessa mediassa nopeasti.

Idea lumipiirroksesta syntyi matkalla luonnonsuojelualueelle. Widgrenin tarkoituksena ei ollut päästä iltapäivälehtien uutisiin, vaan ilahduttaa muita retkeilijöitä.

On ajatuksena ollut hieman sekin, että saisi alueelle lisää kävijöitä.

Pasi Widgren

– Retkeillessä heräsi ajatus, että järven jään koskemattomaan hankeen voisi tehdä jotain kaunista, joka jollain tavalla liittyy luontoon. Paikalla on korkea kallio, josta näkyy hyvin järvelle. Siinä on myös nuotiopaikka, jossa on hyvä pitää taukoa. On ajatuksena ollut hieman sekin, että saisi alueelle lisää kävijöitä, Widgren tuumii.

Pasi Widgrenin lumihankeen piirtämä jättimäinen pöllönkuva.
Vime talvena Pasi Widgren piirsi Lapakiston Pitkäjärven jäälle valtavan pöllön.Pasi Widgren

Työkaluina tavallinen lumilapio ja hyvä mielikuvitus

Nyt pöllö sai seuraajan. Viikonloppuna Widgren suunnisti jälleen Lapakiston Pitkäjärven jäälle lumilapioineen. Noin puolentoista tunnin urakan jälkeen jäätä peittävään hankeen syntyi koiraeläimen hahmo.

– Siitä piti tulla kettu, mutta se taitaa muistuttaa enemmän sutta. Olisi ehkä pitänyt käydä välillä tarkastamassa, miten työ etenee.

Susi on vasta toinen Widgrenin hankitaideteos. Kuvat syntyvät miehen mielikuvituksessa, eikä hän luonnostele kuvia paperille ennen niiden päätymistä hangelle. Kuvien tekeminen on miehellä verissä, sillä hän työskentelee arkkitehtina.

Olen piirtänyt ja askarrellut pienen ikäni.

Pasi Widgren

– Olen piirtänyt ja askarrellut pienen ikäni ja nyt teen sitä myös työkseni arkkitehtisuunnittelussa, hän sanoo.

Pasi Widgren tekee lumipiirroksia Lahden Lapakiston luonnonsuojelualueella.
Pasi Widgren kulkee Lapakiston luonnonsuojelualueelle usein polkupyörällä. Taiteen tekemiseen tarvittava lumilapio kulkee mukana.Pasi Widgren

Syökö suojasää suden?

Niin kauniita kuin Widgrenin teokset ovatkin, ovat ne sään edessä hauraita. Nyt lauhtunut sää sulattaa Lapakiston Pitkäjärven lumipeitettä. Samalla Pasi Widgrenin susipiirros saa uuden muodon.

Se ei välttämättä sula, vaan muuttaa muotoaan.

Pasi Widgren

– Se ei välttämättä sula, vaan muuttaa muotoaan. Jos nyt tulee pakkanen ja vaikka luntakin, siitä tulee kaunis kun matalalta paistava aurinko tekee siihen valoilla ja varjoilla kauniita kuvioita. Viime vuonnakin kuvio säilyi yllättävän pitkään.

Widgrenin susi on vasta miehen toinen lumitaideteos. Mutta jos susi sulaa, onko vireillä uusi kuva?

– Saa nähdä. Jos olosuhteet ovat hyvät, niin miksipä ei. Se on enemmän sellainen ex tempore -juttu, Widgren naurahtaa.