"Tänä jouluna kukaan ei jää ilman" – lähihoitajat keräsivät kodinhoidon asukkaille lahjoja

Torniossa on löytynyt jouluiloa vanhuksille sosiaalisen median kautta. Lahjoituksia tuli somen kautta niin paljon, että niitä riittää muillekin.

hyväntekeväisyys
Tornion kodinhoidon yksikön lähihoitajat Sofia Saukkoriipi ja Henna Föhr.
Torniolaiset lähihoitajat Sofia Saukkoriipi (vas.) ja Henna Föhr pistivät somekampanjan alulle.Minna Aula / Yle

Ruokapöytä on kokonaan villasukkien, shampoopullojen, erilaisten voidepurkkien ja herkkujen peitossa. Pöytä sijaitsee torniolaisen kodinhoidon yksikön henkilökunnan tiloissa. Lahjat eivät ole henkilökunnalle vaan yksikön asukkaille, ikäihmisille.

– Viime vuonna joulupukki kävi, mutta lahjoja oli vain osalle porukkaa. Niille joille olivat omaiset tuoneet. Tuntui pahalta kun jotkut jäivät ilman, kertoo torniolainen lähihoitaja Sofia Saukkoriipi.

Yhtenä lahjana on ristikkolehti vuodeksi.

Henna Föhr

Lähihoitajat Henna Föhr ja Sofia Saukkoriipi päättivät lahjoittaa vanhuksille tänä vuonna hyvän joulun.

Nuoret naiset pyysivät ihmisiltä lahjoituksia sosiaalisen median ja puskaradion kautta. Yhteydenottojen määrä ja ihmisten hyväntahtoisuus yllättivät.

– Meillä on kolmisenkymmentä eri yksityistä lahjoittajaa, lisäksi yritykset ja yhdistykset ovat tässä mukana. Yhtenä lahjana on ristikkolehti vuodeksi. Lahjoituksia on tullut tosi paljon ja ylimääräiset annamme eteenpäin muille kodinhoidon tiimeille, Föhr kertoo.

"Moni kaipailee läheisiä"

Osa asukkaista lähtee perhepiiriin viettämään joulua. Mutta joulua vietetään myös kodinhoidon yksikössä ja aatoksi on kutsuttu joulupukki, joka jakaa lahjat.

– Tänä jouluna kukaan ei jää ilman lahjaa, Saukkoriipi hymyilee.

Yksinäisyys tuntuu välillä ja siitä kerrotaan myös henkilökunnalle.

– Moni kaipailee läheisiä ja joku saattaa luulla hoitajaa tutuksi tai omaiseksi. Vanhoilla ihmisillä on läheisyyden kaipuu, vaikka joku kävisi heitä katsomassa päivittäinkin, Saukkoriipi kertoo.