Metsäpeuroja halutaan eläinpuistoista takaisin luontoon – poikkeuksellisen laaja kansainvälinen yhteistyöhanke käynnissä

Suomalainen metsäpeura metsästettiin lähes sukupuuttoon 1800-luvun nälkävuosina. Metsäpeura muistuttaa poroa, mutta on selvästi kookkaampi.

luonto
Metsäpeura on oma suomalainen lajinsa. Metsäpeuroja Ähtärin eläintarhassa joulukuusa 2016.
Metsäpeura on oma suomalainen lajinsa. Metsäpeuroja Ähtärin eläintarhassa joulukuusa 2016.Anri Koski / Yle

Metsäpeuran kannan säilyttämistyö on yksi Euroopan eläintarhojen suurimmista yhteisistä projekteista. Työ kestää useita vuosia, siinä on mukana 16 eläintarhaa ja hankkeen budjetti nousee yli viiteen miljoonaan euron.

– Lajien suojelulla on yhä keskeisempi merkitys nykyaikaisissa eläintarhoissa. Suojelun tavoitteena on päästä palauttamaan yksilöitä eläintarhasta myös takaisin luontoon. Metsäpeuran kohdalla luontoon palauttamista ei ole vielä liiemmin kyetty tekemään, toteaa hankkeessa mukana olevan Ähtärin Eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkoski.

Ähtäriin metsäpeurat tulivat 1978. Useita metsäpeuroja levitetään vuosittain Ähtäristä muihin tarhoihin.

Luonnossa metsäpeura on taantumassa

Tällä hetkellä Ähtärin Eläinpuistossa on 18 metsäpeuraa. Luonnonkanta on monin paikoin taantunut, mutta edelleen niitä löytyy Suomesta noin parituhatta ja arviolta saman verran myös Venäjältä. Kantaa esiintyy ainoastaan Suomessa ja Venäjän Karjalassa.

Suomesta suojelutyössä ovat mukana Ähtärin lisäksi Korkeasaaren ja Ranuan eläintarhat ja muun muassa poropaliskuntia. Koko EU-Life -hanke toimii Metsähallituksen ohjauksessa.

Metsäpeura on poron luonnonvarainen lähisukulainen. Metsäpeura, josta käytetään myös nimitystä suomenpeura, ei ole läheistä sukua muille peuroiksi kutsutuille sorkkaeläinlajeille kuten valkohäntä- ja kuusipeuralle. Tosiasiassa ne ovat kauriita, eivät peuroja.

Metsäpeura on Suomen uhanalaisuusluokituksessa merkitty silmälläpidettäväksi, mutta ei uhanalaiseksi. Suomen luonnosta metsäpeura metsästettiin liki sukupuuttoon 1700-luvulla ja 1800-luvun nälkävuosina.