Hyppää sisältöön

Kuusi koristellaan monessa perheessä jo viikkoja ennen joulua – Tutkija: "Kansanperinne ei määrää, minä päivänä kuusi tuodaan"

Perinteisesti kuusi on koristeltu vasta aattona tai aatonaaton iltana. Tavat voivat kuitenkin muuttua.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Hämeenkyrön Kuustenlatvan kylässä asuva Noora Norvia toi joulukuusen sisälle ja koristeli juhlakuntoon jo 7.12. Varhainen ajankohta periytyy Nooran lapsuuskodista.

– Olen aina tykännyt siitä, että kuusi tuodaan sisälle ajoissa. Omilla vanhemmillani oli tapana, että kuusi on juhlakunnossa jo itsenäisyyspäivänä, jolloin meillä juhlittiin veljen nimipäivää, Noora Norvia kertoo.

Perheen neljälle lapselle kuusi tuo jo lupauksen joulusta ja lahjoista, ja lasten isä on joutunut sopeutumaan rytmiin.

– Kyllä me alkuvuosina tappelimme miehen kanssa asiasta, koska heillä oli aina ollut tapana, että kuusi tuodaan vasta aattoaamuna. Viime vuosina asiasta ei ole enää tarvinnut vääntää, minulla on aattona ihan muutakin tekemistä, Noora nauraa.

Perinteet muuttuvat

Norvia ei ole kuusi-intonsa kanssa yksin: sosiaalisessa mediassa on näkynyt jo muutaman viikon ajan runsaasti kuvia juhla-asuisista joulupuista.

Asian on pannut merkille myös jouluperinteitä tutkinut Juha Nirkko. Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkijana hän tietää, että perinteisesti kuusi on koristeltu vasta aattona tai aatonaaton iltana. Perinnepoliisiksi Nirkko ei kuitenkaan ryhdy.

Kuusi korvasi vanhat jouluoljet, joita siihen mennessä tuotiin sisään ja niillä telmittiin.

Juha Nirkko

– Ehkä kyse nautinnon maksimoinnista, halutaan, että on mahdollisimman kauan hyvää joulufiilistä. Jos näin haluaa tehdä, niin mikä ettei. Kansanperinne ei mitenkään määrää, minä päivänä kuusi tuodaan.

Juha Nirkko muistuttaa, että joulukuusi ei edes ole kovin vanhaa perinnettä.

– Kaikkiin koteihin se tuli vasta 1900-luvun mittaan. Kuusi korvasi vanhat jouluoljet, joita siihen mennessä tuotiin sisään ja niillä telmittiin. Nykyään joulukuusen asema ykköskoristeena on horjumaton.

Ikikuusi varastoon heti pyhien jälkeen

Muovikuuset ovat lyhyessä ajassa lunastaneet paikkansa suomalaisten jouluperinteessä. Tutkija suhtautuu myös niihin hyväksyvästi.

– Ikikuusella on puolensa, sitä voidaan perustella jopa ekologisesti. Kun sen kerran hommaa, siinä on kuusta koko iäksi.

Myös Kuustenlatvassa siiryttiin jo viime vuonna tekokuusen aikaan. Norvia nakkaa kuusen takaisin varastoon pian joulunpyhien jälkeen.

– Kun joulu on ohi, haluan koristeet pois. Jos ei jo uudeksi vuodeksi, niin heti sen jälkeen, Noora Norvia sanoo.

Monessa kodissa ikikuusi on korvannut aidon joulupuun. Kuusen taika taitaakin olla koristeissa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
.
.