1. yle.fi
  2. Uutiset

Pankkeja ja mediataloja vastaan hyökänneille raskaat syytteet – nuorukaiset kiistävät rikokset

Helsingin kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteet nuorukaiselle pankkeihin kohdistuneista palvelunestohyökkäyksistä. Toinen nuori mies joutuu käräjille mm. tietojärjestelmien häirinnästä ja kiristyksen yrityksestä.

Palvelunestohyökkäys
Sormet tietokoneen näppäimillä.
Antti Haanpää / Yle

Helsingin kihlakunnansyyttäjä on nostanut palveluestohyökkäyksistä epäillyille kahdelle nuorelle miehille tukun raskaita syytteitä.

Toinen nuorukainen saa syytteet törkeästä tietojärjestelmän häirinnästä, kahdesta tietojärjestelmän häirinnästä, tietojärjestelmän häirinnän yrityksestä, kahdesta kiristyksen yrityksestä, törkeästä kiristyksen yrityksestä, vaaran aiheuttaminen tietojenkäsittelylle, luvattomasta käytöstä sekä petoksesta ja maksuvälinepetoksesta.

Asianomistajina rikoskokonaisuudessa ovat Aktia Pankki Oy, Danske Bank Oyj, Nordea Pankki Suomi Oyj ja OP Palvelut Oy sekä yksityishenkilö.

Verkkohyökkäys kaatoi vuodenvaihteessa 2015 OP:n verkkopankin. Pankista ei saanut nostettua rahaa. Myöskään laskujen maksaminen ei onnistunut, sillä verkkopankki oli kaatunut. Häiriöitä oli myös Nordean verkkopankissa ja Aktian nettisivuilla. Lisäksi Danske Bank huomasi hyökkäyksen järjestelmissään, mutta se ei pankin mukaan näkynyt asiakkaille.

Vuoden 2015 teosta epäillään vain vuonna 1997 syntynyttä miestä.

Jäljet johtivat vuoteen 2013

Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskus tiedotti noin vuosi sitten, että pankkeihin kohdistuneesta hyökkäyksestä epäiltiin vuonna 1997 ja vuonna 1995 syntyneitä nuorukaisia. KRP:n esitutkinnassa kävi ilmi, ettei vanhemmalla miehellä ollut osuutta palvelunestohyökkäyksen toteuttamiseen.

Poliisin esitutkinnan yhteydessä paljastuneet tiedot johtivat myös mm. MTV3:n Katsomo.fi-palvelua sekä Viestintävirastoa vastaan vuonna 2013 tehtyjen palvelunestohyökkäysten jäljille.

Toisen haastehakemuksen rikosnimikkeinä ovat kolme tietojärjestelmän häirintää vuodelta 2013, yksi kiristyksen yritys ja epäilty tietojärjestelmän häirintä. Asianomistajina ovat Alma Media Oy, Cybercom Finland Oy, MTV Oy ja Viestintävirasto.

Vuoden 2013 teoista epäillään molempia nuorukaisia. Epäillyt rikokset on tehty nuorena henkilönä.

Epäillyt ovat esitutkinnassa osittain myöntäneet tapahtumat, mutta kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Lue seuraavaksi