Maanviljelijät etsivät uusia tulonlähteitä – Laukaassa siskokset myyvät maalaistunnelmaa

Perinteikkäällä Perttulan hevostilalla vietiin viime keväänä läpi sukupolvenvaihdos. Ohjaimiin tarttuneet siskokset etsivät nyt uusia tulonlähteitä tarjoamalla maalaiselämyksiä yrityksille.

sukupolvenvaihdos
Perttulan tilan päärakennus aamuhämärässä.
Joulukuussa Perttulan tilalla on tarjottu joululounasta ja pidetty joulukahvilaa.Titta Puurunen / Yle

Perttulan tila on pitänyt sijaansa yli 200 vuotta Laukaan Leppävedellä. Viime vuosikymmenet Vesteristen sukutila on elänyt hevosista.

– Aikoinaan tallissa oli parhaimmillaan yhdeksän omaa hevosta. Sen lisäksi oli hevossiittola eli kesäaikaan laitumella saattoi olla 30 tammaa, Riina Prittinen muistelee.

Nyt hevosia on enää kolme ja moni asia toisin. Viime keväästä lähtien tilaa on emännöinyt kolme siskosta: Riina, Riitta ja Raisa. Heille sukutilan jatkaminen oli itsestäänselvyys.

– Ei ollut vaihtoehtoja. Vanhemmille olisi sopinut muutkin ratkaisut ja isä sanoi, että olemme hulluja. Mutta me halusimme jatkaa tätä, Riina Prittinen kertoo.

Vaikka päätös sukupolvenvaihdoksesta oli helppo, ei itse vaihdos käynyt käden käänteessä. Paperitöitä ja byrokratiaa oli paljon.

– Helpompiakin asioita olen tehnyt. Aikaa meni todella paljon, ja siihen aikaan meillä kaikilla oli päivätyö, lapset ja muuta, Prittinen muistelee.

– Monta asiaa piti ottaa huomioon lähtien käytännön järjestelyistä, että kuka vastaa mistäkin. Asioita piti miettiä pitkälle tulevaisuuteen, kun vanhemmat jäivät tähän asumaan ja me asumme tuolla kivenheiton päässä, Riitta Vesterinen-Virtanen jatkaa.

Riitta Vesterinen-Virtanen ja Riina Prittanen tallissa Hippu-hevosen kanssa.
Hevosilla on yhä sijansa Perttulan tilalla, mutta ensisijassa Riitta Vesterinen-Virtanen ja Riina Prittanen luottavat yrityksille tarjottaviin elämyspalveluihin.Atte Penttinen / Yle

Rakennemuutos pakottaa uudistumaan

Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä oli mietittävä, mistä tila tulevaisuudessa saa elantonsa. Keski-Suomessakin maatalouden rakennemuutos on kiihtynyt ja moni viljelijä pannut pillit pussiin. Esimerkiksi maitotilallisten määrä on puolittunut vuodesta 2010 lähtien.

– Niin hienoa kuin se olisikin saada elanto maataloudesta, mutta enää se ei ole mahdollista, Riina Prittinen huokaa.

Ratkaisu löytyi katsomalla ympärille. Perttulan tila sijaitsee keskellä keskisuomalaista perinnemaisemaa.

– Meillä on ympärillä kauniit pellot ja metsät, peltoaukea on luokiteltu perinnemaisemaksi ja pihapiiri suojeltu. Puitteet ovat mitä parhaimmat yritysten ja ryhmien tulla rentoutumaan, Riitta Vesterinen-Virtanen kertoo.

Perttulan tila järjestää yrityksille ja ryhmille hyvinvointiin liittyviä palveluja ja tilaisuuksia, kuten saunailtoja.

– Jatkossa on tarkoitus panostaa nimenomaan yrityksiin, Prittinen kertoo.

Maatiloilla mietitään nyt brändiä

Uusikaan liikeidea ei ole automaattinen rahasampo. Vastaavia yrityksiä on Keski-Suomessa muitakin, joten erottautuminen joukosta on elinehto.

– Se ei ihan itsestään onnistu. Markkinointiin pitää keskittyä. Olemme saaneet ammattilaisilta apua muun muassa logosuunnitteluun, yleisilmeeseen ja esitteisiin, Riina Prittinen kertoo.

Jos vielä muutama vuosikymmen sitten Perttulan tilalla mietittiin hevosten siitostoimintaa, mietitään nyt brändiä.

– Meillä on paljon ajatuksia ja yhteinen käsitys suuntaviivoista, mihin olemme menossa. Vaikeinta on löytää aikaa, jolloin kaikki kolme voisivat olla yhtä aikaa paikalla, Riitta Vesterinen-Virtanen huokaa.