Onko ajoreitti aurattu tai suolattu? Autoilijalle ajantasaista tietoa tienpidon nettipalvelusta

ELY-keskuksen kokoamassa nettipalvelussa kartoilta voi katsoa, milloin tie on aurattu tai suolattu. Palvelu kattaa vuodenvaihteessa koko Pohjois-Suomen.

teiden kunnossapito
Tenho Arosanervon tehtävänä on pitää 40 kilometrin pätkä lumesta puhtaana Jämsä-Muurame tiellä.
ELY-keskuksessa aura-autojen liikkeitä voidaan seurata vieläkin tarkemmin. Kuluttajalle on nyt tarjolla tietoa tienpidosta tunnin tarkkuudella.Arvo Vuorela / Yle

Autoilijoille on tarjolla entistä ajantasaisempaa tietoa tienpidosta pohjoisessa. Tälle talvelle avatusta nettipalvelusta voi tarkistaa, mitä kunnossapitotoimia teillä on tehty.

Tiedot löytyvät karttapalvelusta kunnossapitourakoittain (siirryt toiseen palveluun), eli esimerkiksi Kemiin ja Rovaniemelle on oma karttansa. Palvelu kattaa tällä hetkellä koko Lapin.

Tieto on hyvin ajantasaista, kertoo kunnossapitopäällikkö Markku Tervo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

– Meillä on jo urakoissa vaatimuksena, että kalustossa pitää olla sellainen laitteisto josta saadaan meille tieto mitä ollaan tekemässä. Siitä saatavaa tietoa on vähän yksinkertaistettu, että se olisi helpommin yleisön käytettävissä, mutta käytännössä tieto on melkein reaaliaikaista, Tervo sanoo.

Tietoa tunnin tarkkuudella

Palvelun kartoilta voi katsoa, onko ajoreitillä käynyt esimerkiksi aura- tai suola-auto viime tunteina. Tarkasteltavan ajanjakson voi valita viimeksi kuluneesta tunnista viimeksi kuluneeseen vuorokauteen.

– Tähän mennessä palaute on ollut positiivista ja kun tätä palvelua vielä kehitetään ja esimerkiksi tätä käytettävyyttä saadaan kehitettyä niin varmasti se vain paranee, arvelee Tervo.

– Kyllä tätä on kysytty, että ihmiset kuitenkin haluavat tietää minkälaisia olosuhteita on odotettavissa.

Vuodenvaihteessa palvelu kattaa koko Pohjois-Suomen, eli Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun. Jatkossa nettipalvelua on määrä laajentaa valtakunnalliseksi.