Näillä nikseillä piparkakkutalo pysyy ehjänä: Notkeutta leivontaan ja taikina jääkaappiin

Kymmeniä vuosia piparkakkutaloja rakentanut leipuri uskoo salaisuuden löytyvän taikinasta. Modernimpi leipuri luottaa jääkaapin taikaan.

Tämä upea piparkakkutalo syntyi viiden naisen yhteistyönä. Mukana näpertämässä olivat Maija Vuorenmaa, Kaisa Rauta, Sara Valkama, Katri Tuominen ja Fanni Tuominen. Kuva: Maija Vuorenmaa

Yhdeksän desilitraa jauhoja ja 250 grammaa voita – se on kokeneen leipurin mukaan oikea suhde piparkakkutalon taikinassa. Sirkka Rothstenin uskoisi tietävän, sillä hän on leiponut piparkakkutaloja jo vuosikymmeniä perinteikkäällä reseptillään. Sopivassa suhteessa mukaan sujahtaa myös siirappia, sokeria, kanelia, inkivääriä, neilikkaa, munaa ja soodaa.

Mausteilla ei ole merkitystä talon ulkonäön kannalta, mutta valmiisiin piparkakkumausteisiin tai taikinoihin ei tämä leipuri koske. Hän harkitsee jokaisen hyppysellisen tarkkaan. Kun itse tekee, tietää saavansa juuri sellaisen kuin haluaa.

Piparkakkutalon pitää olla riittävän pehmeä, jotta osat ottavat kiinni liistratessa.

Kotileipuri Sirkka Rothsten

– Joistakin taikinoista tulee liian rapeita pipareita. Olen havainnut, että piparkakkutalon pitää olla riittävän pehmeä, jotta osat ottavat kiinni liistratessa. Liian rapea voi myös haljeta käsittelyssä, Rothsten toteaa.

Liistraamisella tämä kotileipuri tarkoittaa kuumennetulla sokerilla liimaamista. Vaikka markkinoilla on jo arkea helpottavia elintarvikeliimoja, eivät ne syrjäytä perinteisiä konsteja. Sokerin kanssa on jokaisen silti syytä olla tarkkana.

– Pitää varoa, ettei sokeri lähde palamaan eivätkä sormet tai kynnet ole mukana kuumassa liisterissä. On tietty hetki, jolloin pipari pitää kastaa sokeriin. Sokeri ei saa palaa mustaksi vaan sen pitää olla tasaisen ruskeaa.

Perinteistä vai modernia?

Vaikka Sirkka Rothsten pitää perinteiden puolia, antaa hän arvoa myös tuoreemmille näkemyksille. Ne eivät välttämättä ole hänen mieleensä, mutta lasten kokemukset ajavat kaiken edelle.

– Kyllä ne erikoisemmatkin talot luovat joulun tunnelmaa. Piparitalo on lasten ilo ja heidän tähtisilmänsä loistavat, kun sellainen on lähettyvillä. Nuoriso näkee maailman erinäköisenä ja se on ihan ymmärrettävää.

24-vuotiaan Maija Vuorenmaan näkemys piparkakkutalosta on suuri ja pastellinsävyinen. Hän rakensi neljän ystävänsä kanssa näyttävää taloa antaumuksella. Aherrus palkittiin ja talo voitti porilaisessa kauppakeskuksessa järjestetyn piparkakkutalojen kauneuskilpailun tällä viikolla.

Vuorenmaan vinkit onnistuneen piparkakkutalon tekemiseen ovat kannustavat.

– Ratkaisut löytyvät hyvässä seurassa. Älä pelkää kysyä neuvoja. Joskus epätodennäköisimmätkin ratkaisut voivat olla oikeita, eikä tekniikoita kannata arkailla.

Pikeeri ja tomusokeri pelastajina

Voitokkaan piparkakkutalon rakentanut kaveriporukka etsi ideoita ja ohjeita toteutukseen netistä. Maija Vuorenmaa tunnustaa suurimman osan inspiraatiosta syntyneen Pinterestin kuvia katselemalla.

Kuvissa oli mukana myös ohjeita, joita seuraamalla viisikko uskalsi tehdä erikoisempiakin kokeiluja. Aina ohjeiden noudattaminen ei onnistunut, mutta spontaanit ideat johtivat toivottuun lopputulokseen.

Ja vaikka aina ei onnistuisikaan, pystyy osan mokista paikkaamaan ja piilottamaan.

Pikeeri ja tomusokeri pelastavat aina.

Kotileipuri Maija Vuorenmaa

– Pikeeri ja tomusokeri pelastavat aina. Niillä voi koristella ja liitokset saa pysymään yhdessä. Yhdistelmällä saa myös piilotettua liitoskohtien epämuodostumat. Pikeerin saa helposti valmistettua kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista, Vuorenmaa neuvoo.

Taikina ensin jääkaappiin

Yhden hyväksi todetun vinkin Maija Vuorenmaa haluaa vielä jakaa kaikkien leipureiden kesken. Tämän vinkin noudattaminen ei vaadi leipurilta kummoisia taitoja.

Piparkakkutalon valmiiksi leikatut palat kannattaa laittaa ennen paistamista puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Kotileipuri Maija Vuorenmaa

– Piparkakkutalon valmiiksi leikatut palat kannattaa laittaa ennen paistamista puoleksi tunniksi jääkaappiin. Siten ne eivät paisu suureellisiksi.