Hyppää sisältöön

Maittaa martallekin – pieni valmisruokatalo kilpailee hinnan sijaan maulla

Kuluttajat ovatkin tarkkoja mausta. Oulunsalolainen Lounastuote koetti muokata porkkanalaatikkoaan, mutta palasi palautteen perusteella vanhaan tuttuun reseptiin.

Oulunsalossa Lounastuotteella laatikoita syntyy reilu tuhat päivässä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Oulunsalossa sijaitsevan Lounastuotteen tiloissa eletään joululaatikoiden kiivainta tekoaikaa. Pienessä yrityksessä tuotteet tehdään pitkälti käsityönä.

Esimerkiksi uuniin menossa olevat laatikkotuotteet lapataan kauhoilla kattiloista rasioihin ilman automaation apua.

Yrityksen toimitusjohtaja Vesa Kontiokari on myös pääkokki ja ylin maistaja.

– Hinnalla me ei pystytä kilpailla, että täytyy hakea maun kautta. On asiakkaita, jotka ovat valmiita maksamaan laadusta, että näiden isojen talojen kanssa on ihan turha lähteä tappelemaan, Kontiokari sanoo.

Lyhyt sesonki

Joululaatikoiden sesonki kestää noin puolitoista kuukautta. Myös Atrian kaltaisessa isossa ruokatalossa joulun tuoretuotteiden, kuten laatikoiden teko keskittyy kahdelle aattoa edeltävälle viikolle.

Ensimmäisiä pieniä laatikkoeriä tehdään pikkujoulumarkkinoille marraskuun puolivälistä lähtien, kertoo Atrian tiedottaja Marja Latvatalo.

Lanttu-, porkkana- ja perunalaatikot ovat edelleen suosituimmat, mutta bataatti kasvattaa suosiotaan vähitellen

Marja Latvatalo

Joululaatikoiden suosio on pysynyt vakaana. Latvatalo kertoo, että kulutus on pysynyt samalla tasolla vuosikaudet. Atria on joululaatikoillaan markkinaosuuksissa toisena heti Saarioisten jälkeen.

Atrialla joululaatikoita tehdään muutama satatuhatta tonnia.

– Lanttu-, porkkana- ja perunalaatikot ovat edelleen suosituimmat, mutta bataatti kasvattaa suosiotaan vähitellen, Latvatalo sanoo.

Marttojen makutestistä vauhtia kysyntään

Oulunsalossa Lounastuotteella laatikoita syntyy reilu tuhat päivässä, mutta se ei riitä kattamaan kysyntää. Tänä vuonna Lounastuotteen joululaatikoille on ollut menekkiä erityisen paljon, sillä yrityksen tekemät peruna- ja porkkanalaatikko voittivat Ilta-Sanomien makutestin (siirryt toiseen palveluun), jossa tuomaristona olivat martat.

Ei varmastikaan pystytä kaikkia toimittamaan

Vesa Kontiokari

Pääosin Lounastuotteen ruoat menevät Oulun lähialueelle, mutta nyt kyselyitä tulee pitkin Suomea, Kontiokari kertoo.

– Ei varmastikaan pystytä kaikkia toimittamaan. Vanhoille asiakkaille täytyy pyrkiä toimittamaan, jos heillä on lisätarvetta ja sitten siinä määrin kun pystytään niin uusille asiakkaille myös.

Perinteisiin ohjeisiin ei parane kajota

Lounastuotteen joululaatikot ovat pitkän tuotekehityksen tulos, eikä niihin parane tehdä muutoksia. Tämä huomattiin muutama vuosi sitten, kun porkkanalaatikon kotimaisuusastetta yritettiin nostaa korvaamalla thaimaalainen riisi kotimaisella ohralla, Kontiokari kertoo.

Loraus kermaa ja muutama nokare voita laatikon pinnalle ennen uuniin laittoa on perinteinen joululaatikon tuunausohje

Marja Latvatalo

– Asiakaspalautteen perusteella siirryimme takaisin riisiin.

Myös Atrialla joululaatikot tehdään perinteisillä ohjeilla. Lisäksi markkinoille on tuotu puolivalmisteita, joista jokainen voi tuunata laatikkonsa mieleisekseen, Latvatalo kertoo.

– Loraus kermaa ja muutama nokare voita laatikon pinnalle ennen uuniin laittoa on perinteinen joululaatikon tuunausohje.

.
.