Analyysi: Berliinissä toteutunut uhka heijastuu Pariisiin

Berliinin isku on muistuttanut ranskalaisia Nizzan heinäkuun tragediasta ja loppuvuoden juhlakauden yllä häilyvästä terrorismin uhasta, kirjoittaa Ylen Annastiina Heikkilä Pariisista.

Berliinin isku 2016
Kädet pitelevät asetta, valkoisessa kyltissä lukee Paris Villages de Noël.
Aseistettu poliisi piti vahtia Pariisissa Champs-Élysées’n joulumarkkinoilla joulukuun alkupuolella.Ian Langsdon / EPA

PARIISI Ranskassa on seurattu Berliinin uutisia kauhistuttavan tuttuuden tunteen vallitessa.

Tapahtumien kulku toi mieleen Nizzan heinäkuun iskun, jossa mies ajoi kuorma-autolla keskelle kansallispäivän juhlallisuuksia ja tappoi 86 ihmistä.

Saksan tapahtumat muistuttavat myös jatkuvasta uhasta, joka kohdistuu loppuvuoden juhlallisuuksiin – etenkin Ranskassa. Joulutorit ja -konsertit sekä uuden vuoden juhlallisuudet ovat viranomaisten mukaan terrori-iskun mahdollisia kohteita.

Ranskan sisäministeri Bruno Le Roux ilmoitti heti Berliinin iskun jälkeen, että Ranskan joulumarkkinoiden turvatoimia kiristetään.

Ja järeät ne olivat jo entisestään: Esimerkiksi Champs-Élysées’n perinteisiä markkinoita vahtii satoja poliiseja, sotilaita ja valvontakameroita. Koko alue on aidattu ja ajoneuvojen pääsy kojujen sekaan on estetty tonnin painoisten betonikuutioiden avulla.

Iso osa turvatoimista on toki näkymättömiä. Turistien joukossa kiertelee kymmeniä siviiliasuisia poliiseja ja tiedusteluviranomaiset selvittävät jatkuvasti terroristien mahdollisia suunnitelmia.

Siniasuisia poliseja ja ruskeaan takkiin pukeutunut Bruno Le Roux.
Ranskan sisäministeri Bruno Le Roux kiersi tutustumassa Champs-Élysées’n joulumarkkinoiden turvatoimiin joulukuun alkupuolella.Ian Langsdon / EPA

Selvitettävää riittää, sillä uhkien välittömyys ei ole hälvennyt Pariisin vuoden takaisten terrori-iskujen jälkeen vielä mihinkään. Ranskan yhä voimassa olevaa hätätilalakia on pidennetty ulottumaan ensi kesään ja viranomaiset kertovat estäneensä useita pitkälle valmisteltuja iskuja.

Strasbourgissa ja Marseille’ssa pidätettiin marraskuun lopussa seitsemän ihmistä, joiden epäiltiin suunnitelleen iskuja juurikin esimerkiksi Champs-Élyséen joulutorille tai Pariisin ulkopuolella sijaitsevaan Disneyland-huvipuistoon. Kaksi pidätetyistä vapautettiin myöhemmin.

Turvattomuutta lisäävät uutiset vaikuttavat paitsi mielialoihin myös politiikkaan. Ranskassa valitaan toukokuussa uusi presidentti ja pian sen jälkeen järjestetään parlamenttivaalit.

Jokainen presidenttikisaan ilmoittautunut ranskalaispoliitikko kiirehtikin nopeasti kommentoimaan Berliinin terrori-iskua. Tiukimmin tapahtumiin otti kantaa ranskalainen äärioikeisto, joka ehätti tuomitsemaan Saksan ja koko Euroopan maahanmuuttopolitiikan.

– Mihin asti aiomme jatkaa kansallisten rajojen kieltämistä ja vastuutonta siirtolaispolitiikkaa?, tviittasi äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman varapuheenjohtaja Florian Philippot tänään.

Iskut politisoituvat nopeasti ja ihmisten huoli pyritään kanavoimaan erilaisiin poliittisiin tarkoitusperiin. Vaalitaistelusta on siis odotettavissa EU:n ykkösmaissa hyvin repivää.

Viime aikoina talouspohdinnat olivat Ranskassa nousseet vaaliväittelyiden ykkösaiheeksi, ohi turvallisuus- ja identiteettikysymysten. Berliinin iskujen jälkeen vaaka saattaa kääntyä taas toisinpäin.

Yle seuraa Berliinin tilannetta hetki hetkeltä.