Jouluhössötys kuriin! Suunnittele ja tee vain tärkeimmät

Joulun kiireet huipentuvat lähipäivinä. Moni tuntee painetta siivota, leipoa, laittaa laatikot ja ostaa viimehetken lahjat. Vaihtoehtojakin on.

joulu
ihmisiä joulupöydässä
AOP

Pieni stressi kuuluu aina juhlaan ja siihen valmistautumiseen. Hyvällä ennakoinnilla ja suunnittelulla voi kuitenkin välttää stressihuipun, joka usein iskee viimeisinä joulua edeltävinä päivinä. Samalla voi säästyä iso kasa rahaa. Tässä asiantuntijoiden vinkit mahdollisimman helppoon jouluun.

Panosta joulumieleen, älä elä yli varojesi

Joulukuu on koko vuoden suurin kulutushuippu. Kulutuksen kasvaessa kasvaa myös riski taloudellisiin ylilyönteihin. Siksi Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling kehottaa tekemään karkean laskelman siitä, miten paljon rahaa jouluna on varaa kuluttaa ruokaan ja lahjoihin. Joulunakaan ei kannata elää yli varojen.

– Älä kuluta enempää kuin mitä on tuloja. Jos joulun aikaa joutuu elämään hieman luotolla, pitää olla valmis suunnitelma luoton takaisin maksusta. Uusi vuosi alkaa kurjasti, jos ei ole tietoa miten luotot aikoo maksaa pois, sanoo Beurling.

Yksi hyvä tapa on varata niin sanottujen yleisiä varalahjoja.

Juha Beurling

Asiantuntijan mukaan pahin virhe on ryhtyä pari kolme päivää ennen joulua suuriin hankintoihin, joita ei ole etukäteen suunnitellut.

– Yksi hyvä tapa on varata niin sanottujen yleisiä varalahjoja. Niitä voi antaa mahdollisten yllätyslahjojen tuojille, kuten naapureille. Vaikka oma muistilappu päälle, mitä valmiiksi kääritty paketti sisältää, Beurling neuvoo.

Jokainen voi viettää joulua omaan tapaansa, eikä raha ratkaise. Kuluttajaliittokin kannustaa antamaan läheisille ennen kaikkea omaa aikaa ja hyvää mieltä.

– Ne ovat tärkeimpiä asioita. Joulusta ei saisi tulla kuluttamisen suurta juhlaa, sanoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.

Pyyhi pinnat ja imuroi lattia, se riittää

Marttojen lanseeraama viisaus kuuluu, että kaapit kannattaa siivota jouluksi vain, jos aikoo viettää joulunsa kaapissa. Myös mikkeliläinen kotipalveluyrittäjä Tarja Kosunen neuvoo unohtamaan turhan stressin joulusiivouksen suhteen.

Yleisilmeestä tulee siisti, kun putsaa pöydät ja muut pinnat. Sen päälle riittää imurointi ja lattioiden pyyhkiminen.

– Pölyt pois. Ei tarvitse välttämättä mitään suursiivouksia tehdä. Joulusiivouksen vuoksi ei tarvitse enää pinnistää, opastaa Kosunen.

Muuntajat voivat kuumentua ja sytyttää pölyn palamaan.

Lasse Herranen

Savonlinnan ja Kuopion seuduilla työskentelevä sähköurakoitsija Lasse Herranen sen sijaan kannustaa imuroimaan villakoirat myös pakastimen ja jääkaapin takaa.

– Jos esimerkiksi olohuoneessa television takana on jatkojohdolla useita sähkölaitteita kytketty pistorasioihin, niin sieltä pitää pölyt muistaa puhdistaa. Muuntajat voivat kuumentua ja sytyttää pölyn palamaan aiheuttaen tulipalon, sanoo Herranen.

Joulusiivouksen voi myös ulkoistaa ammattilaiselle. Kotipalveluyrittäjä Tarja Kosusen mukaan joulun alla teetetään huomattavasti enemmän siivouksia kuin tavallisesti.

Osalle asiakkaista riittää tavallinen ylläpitosiivous, mutta osa tilaa perinteisen joulusiivouksen, johon kuuluu mattojen tamppaus sekä lattioiden, saunan ja ikkunoiden pesu.

Valmista laatikot kaupan juuressoseesta

Perinteinen joulupöytä notkuu laatikoiden, kalojen ja kinkun painosta. Jos joulun alla haluaa tehdä muutakin kuin ruokaa, neuvoo Etelä-Savon Marttojen kotitalousneuvoja Satu Räsänen keskittymään niihin ruokalajeihin, joista kaikki pitävät.

– Turhaahan sellaista ruokaa on tehdä, jota ei syödä. Jouluruokaa ei jaksa syödä monta päivää, joten varaa ruokaa vain parille-kolmelle päivälle, neuvoo Räsänen.

Jaetaan vastuuta, ettei yksi joudu olemaan keittiössä koko joulua.

Satu Räsänen

Jouluruokien tekeminen ei ole erityisen vaativaa, kunhan varaa työhön riittävästi aikaa. Esimerkiksi laatikot voi tehdä pakastimeen etukäteen ja paistaa ne juuri ennen tarjoilua.

Toinen vaihtoehto on tehdä laatikot valmiista juuressoseesta, jota löytyy kaupasta nykyisin montaa eri laatua. Kinkun kypsennys vaatii sen verran monta tuntia, että se kannattaa paistaa edellisenä päivänä.

Tarkoitus on, että myös joulun isäntäväki pääsee nauttimaan joulusta.

– Yleensä juhlitaan perhejouluja, niin ne jotka tulevat muualta juhlimaan, voivat tuoda jotain mukanaan. Eli jaetaan vastuuta joulusta, ettei yksi joudu olemaan keittiössä koko joulua, sanoo Marttojen kotitalousneuvoja Satu Räsänen.