Savonlinnan Pikkukirkko siirtyy ortodokseille

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, joka koski pyhättöä koskevaa kauppaa.

Kotimaa
Savonlinnan Pikkukirkko on ranskalaisen Lousi Viscnontin ksäialaa vuodelta 1846.
Savonlinnan Pikkukirkko on ranskalaisen Louis Viscontin käsialaa vuodelta 1846.Paavo Koponen / Yle

Savonlinnan Pikkukirkon myynti on toteutumassa vuosien kaupanteon jälkeen. Savonlinnan evankelisluterilainen seurakunta päätti jo neljä vuotta sitten myydä 1800-luvun lopulla rakennetun Pikkukirkon Savonlinnan Pikkukirkko - kulttuuriyhdistys ry:lle.

Seurakunnan ja yhdistyksen tekemästä päätöksestä valitettiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituksen.

Savonlinnan seurakunta halusi myydä rakennuksen taloutensa kohentamiseksi. Hinnaksi tontista ja kirkosta sovittiin 200.000 euroa.

Pikkukirkko oli alunperin ortodoksinen pyhättö. Sen rakennutti Savonlinna ortodoksinen seurakunta vuonna 1846. Evankelisluterilaiselle seurakunnalle rakennus siirtyi kaupalla vuonna 1938.

Savonlinnan Pikkukirkko Kulttuuriyhdistys ry:n puheenjohtaja, arkkipiispa Leo arvioi, että osto voisi toteutua jo tammikuussa.

Kirkon myyminen on Suomessa äärimmäisen harvinaista, kerrotaan kirkkohallituksesta, mutta seurakuntien yhdistyessä kaupat saattavat yleistyä. Monesti kaupat ovat kilpistyneet seurakuntalaisten vastustukseen.