Hyppää sisältöön

Helsinki aikoo panna luontokohteitaan myyntiin – Luonnonsuojeluliitto: Tuhoisa joululahja

Suomen luonnonsuojelululiitto on pöyristynyt Helsingin kaupungin suunnitelmista myydä merkittäviä luontoalueita muun muassa Nuuksiossa. Helsinkiläispäättäjä toppuuttelee kohua.

Helsingin kiinteistölautakuntaan tulleen esityksen mukaan kaupunki myisi muun muassa tämän Kauhalan 248 hehtaarin metsäalueen Kirkkonummelta. Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan Kauhalan ulkoilualueen luontoarvo on niin arvokas, että se pitäisi saada suojeluun. Kuva: Laura Räsänen / SLL Uudenmaan piiri

Suomen luonnonsuojelululiitto on erittäin huolestunut  Helsingin aikeista myydä muissa kunnissa omistamiaan maita. Liiton mukaan myynti vaarantaisi merkittäviä luontoalueita muun muassa Nuuksiossa aivan kansallispuiston lähellä.

Helsingin kiinteistölautakunta käsitteli viime viikolla (siirryt toiseen palveluun) sitä, millä kriteereillä Helsinki luopuisi muissa kunnissa omistamistaan kiinteistöistä, mutta jätti tämän valmisteluohjeen pöydälle.

Esityksen mukaan Helsinki myisi lähes 3 000 hehtaaria maitaan muun muassa Espoosta ja Vihdistä. Kaupunginhallituksen vuoden 2014 linjauksen mukaan Helsinki pyrkii luopumaan sellaisesta ulkokunnissa sijaitsevasta maaomaisuudesta, jolle kaupungilla ei ole tiedossa omaa käyttöä.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin mielestä Helsingissä on nyt vireillä tuhoisa joululahja luonnolle (siirryt toiseen palveluun). Luonnonsuojelijoiden mukaan päätös vaarantaisi useiden jopa valtakunnallisesti merkittävien luontoalueiden säilymisen.

– Myyntiin on tulossa luontoarvoltaan niin merkittäviä alueita, että niiden myynti vapaille markkinoille on aika vastuuton teko eikä kohenna merkittävästi Helsingin taloutta. Se on pikkusumma johonkin Guggenheimin 80 miljoonaan verrattuna, luonnonsuojeluasiantuntija Keijo Savola Suomen luonnonsuojeluliitosta sanoo.

Savola mainitsee esimerkiksi Kirkkonummella sijaitsevan Kauhalan lähes 250 hehtaarin metsäisen ulkoilualueen tai Nuuksion kansallispuistoon rajautuvat alueet.

"Helsinki ei saa lypsää kaikkia suojeluvaroja"

Luonnonsuojeluliitto haluaa muidenkin Helsingin lautakuntien, esimerkiksi liikunta- ja ympäristölautakuntien, käsittelevän näin merkittävää asiaa. Lisäksi se toivoo ulkoilu- ja luontojärjestöjen kuulemista.

– Esimerkiksi Nuuksion kansallispuistoon rajautuvat alueet olisi luontevaa liittää osaksi kansallispuistoa, mutta ei ole kauhean vastuullista, että Suomen suurin kaupunki lypsäisi valtiolta Uudenmaan kaikki metsärahat seuraavaksi viideksi vuodeksi, kun luonnonsuojelurahat ovat muutenkin vähissä. Helsingillä pitää olla myös vastuu suojelusta.

Luonnonsuojeluliitto ehdottaa esimerkiksi 10 vuoden suunnitelmaa suojelusta ja vaihtomaamahdollisuuksista.

– Kyse on kuitenkin alueista, joita helsinkiläiset käyttävät. Jopa tällaisena talvisena päivänä täällä pyörii porukkaa, Ketunkorvesta Espoon Lahnuksesta tavoitettu Savola toteaa.

Helsinkiläispäättäjä: Vielä ei olla myymässä mitään

Kiinteistölautakunnan kokoomuslainen puheenjohtaja Juha Hakola toppuuttelee pelkoja.

– Korostan sitä, että Helsingin kaupunki ei ole nyt myymässä mitään, vaan tässä tehdään nyt luovutuksen valmisteluohjetta. Luovutusperiaatteena mainitaan, että virkistyskäytössä olevat kiinteistöt myydään virkistyskäytön jatkumisen mahdollistamiseksi vain virkistyskäyttöä kehittäville ja ylläpitäville tahoille,  joita ovat muun muassa valtio, sijaintikunnat ja erilaiset julkiset ja yksityisluonteiset yhteisöt, Hakola rauhoittelee.

– Kyllä tässä on nyt voimakkaasti ylireagoitu.

Näitä virkistyskäyttöön jääviä maita on yhteensä 1 720 hehtaaria. Pääosa näistä kiinteistöistä rajautuu Nuuksion kansallispuistoon tai sijaitsee sen läheisyydessä. Lisäksi Hangon Bengtsårissa sijaitsee yleiseen virkistykseen kaavoitettuja saaria.

Muita myytäviä maita on yhteensä 1 170 hehtaaria. Tarkat kiinteistöjen osoitetiedot ja suuruudet löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Asiasta päätetään 12. tammikuuta

Kiinteistölautakunta käsittelee asiaa seuraavan kerran 12. tammikuuta. Suomen luonnonsuojeluliitto aikoo julkaista tammikuun alussa oman ehdotuksensa siitä, mitä Helsingin  muissa kunnissa omistamille virkistys- ja luontoalueille voisi tehdä.

Puheenjohtaja Hakola ei ota kantaa koko lautakunnan puolesta.

– Lautakunta voi pyytää lisälausuntoja tai sitten asia etenee kaupunginhallitukselle, joka voi myös vielä pyytää lisälausuntoja. Mutta luonnonsuojeluliiton tiedotteen otsikko "luonnolle tuhoisa joululahja" ampuu kyllä yli, Hakola toteaa.