Vaasa jäi ilman laajaa päivystystä – "Suremaan ei pidä jäädä."

Vaasan keskusairaala ei saanut laajaa päivystystä. Eduskunta hyväksyi päivystyslain kahdentoista laajan päivystyksen sairaalasta. Tulevat asetukset ja rahoitus ratkaisevat, millaiseksi sairaalan tulevaisuus muodostuu.

Vaasa
Vaasan keskussairaalan Y-talo.
Vaasan keskussairaalassa jännitetään nyt, mitä hoitoja lähtee ja mitä jää.Tuomo Rintamaa / Yle

Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen puolesta taistelleet joutuivat pettymään, kun eduskunta äänesti uudesta päivystyslaista. Hallituksen esitys hyväksyttiin selvästi äänin 109–65. Laaja päivystys keskitetään nyt kahteentoista sairaalaan. Vaasassa eläteltiin toivoa 12+1 -mallista, jossa Vaasa olisi muun muassa kielellisistä syistä saanut myös laajan päivystyksen. Toive ei kuitenkaan toteutunut. Seinäjoella laaja päivystys toteutuu.

Sairaalan kohtalo jää nyt päivystyslain pohjalta myöhemmin annettavien asetuksien ja Turun yliopistollisen keskussairaalan erva-alueen tahdon varaan.

Vaasan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Auvo Rauhala kuitenkin patistaa vaasalaisia ja sairaalan väkeä aktiivisuuteen.

– Tähän ei saa jäädä vain voivottelemaan ja suremaan tätä asiaa. Meidän tulevaisuus on paljolti meidän omissa käsissä, siinä mihin itse ryhdymme, sanoo Auvo Rauhala.

Rauhalan mukaan suuri kysymys tulee olemaan nyt hyväksytyn lain pohjalta annettavat asetukset, erityisesti päiväaikaisen toiminnan keskittämisasetus. Sen vuoro on vuodenvaihteen jälkeen, kun uudet selvitysmiehet saavat työnsä valmiiksi.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi tiistaina pohjalaislehdille lähettämässään kirjeessä, että avoin sydänkirurgia, vaativat syöpäleikkaukset ja ortopedia ovat siirtolistalla. Näin ei kuitenkaan välttämättä käy.

Johtajaylilääkäri Auvo Rauhalan mukaan keskittämisestä ollaan osin luopumassa. Vaasan keskussairaalaan on jäämässä tekonivelkirurgia ja rintasyöpäleikkaukset sekä suuri osa muuta syöpäkirurgiaa.

Kuinka käy päivystyksen?

Turusta lupaillaan ainakin keskustelua työnjaosta. Raskaat hoidot, jotka eivät ole kiireellisiä, kannattaa erityisvastuualueella keskittää. Toisaalta lääkärit voivat tulla Turusta Vaasaan suorittamaan leikkauksen eikä potilaan välttämättä tarvitse liikkua, kuvailee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Samuli Saarni tulevaisuutta.

– Meillä on yhteinen näkemys, että meillä olisi Turun erva-alueella kolme vahvaa, itsenäistä ja päivystävää sairaalaa. Me yritämme pitää vahvan päivystyksen ja itsenäisen yksikön Vaasassa, sanoo Saarni.

– Tämä on Turulle, Porille ja Vaasalle win win win -tilanne. Jos me olisimme heikko sairaala, potilasvirta olisi suuri Seinäjoelle ja sieltä Tampereelle. Tällöin Turun alue typistyisi käytännössä liian pieneksi, kahden sairaanhoitopiirin erva-alueeksi, laskee Auvo Rauhala.

Mitä tulevaisuudessa?

Auvo Rauhalan mukaan onnetonta eduskunnan hyväksymässä päivystyslaissa on se, että hallitus on luvannut vastaisuudessa satsata nyt nimettyihin kahteentoista laajan päivystyksen sairaalaan ja niiden kehittämiseen.

– Tämä tarkoittaa toisinpäin ajateltuna, että meihin ei enää satsata. Se on iso haaste, sanoo Auvo Rauhala.

Varsinais-Suomessa ollaan samoilla linjoilla. Koko toiminnan rahoitus on vielä täysin levällään. Nyt hyväksytty laki ei sinällään muuta juuri mitään Vaasankaan osalta. Mutta tulevat asetukset lain pohjalta ratkaisevat paljon muutoksista Vaasan keskussairaalassa, kun säästöjä haetaan.

– Mutta kyllä minä olettaisin, että tuolla valtakunnan hallinnossa on joku pettynyt, jos toiminta säilyy täysin ennallaan.