1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omaishoito

Omaishoitajat kulttuurikylpyyn Kuopiossa: "Laulua, soittoa ja yhteistä iloa"

Taidepedagogien vetämät ryhmät kokoontuvat kevään aikana palvelutaloissa ja -keskuksissa. Itä-Suomen yliopisto tekee hankkeen vaikutuksista tutkimuksen.

Jokainen voi ikään katsomatta nauttia kulttuurista. Kuva: Riikka Jauhiainen / Yle

Tärkeää työtä tekevät omaishoitajat ja myös heidän läheisensä eli käytännössä hoidettavansa saavat kulttuuriruiskeen, jonka toivotaan antavan elämään uutta potkua ja lisäävän toimintakykyä.

Ryhmät kokoontuvat kevään aikana 15 kertaa seitsemässä palvelutalossa ja palvelukeskuksessa.

– Niissä lauletaan, soitetaan, kuunnellaan musiikkia, liikutaan yhdessä, jutellaan, muistellaan, opitaan uutta, nautitaan käden taidoista. Se voi ollaa draamaa tai vaikka tanssia, suunnittelee hanketta vetävä Eeva Mäkinen Kuopion konservatoriosta.

– Tärkeintä kuitenkin on, että toimitaan yhdessä. Tämä on vuorovaikutteista, sosiaalisen osallisuuden tukemista. Siinä on laulua, soittoa ja yhteistä iloa.

Pajat on koottu niin, että musiikkia on 10 kertaa, tanssia on kolme kertaa ja kuvataidetta on kaksi kertaa.

Yhteinen taideharrastus

Eeva Mäkinen sanoo, että nyt valittu kohderyhmä on tärkeä, koska väestö ikääntyy jatkuvasti. Toiveissa on, että jokainen ikääntyvä ihminen voisi elää laadukasta elämää ja pärjätä kotona, nauttia elämästään.

– Toivomme nyt tuovamme siihen tukea myös kulttuurisin menetelmin.

Tavoitteena on, että omaishoitajat tuovat ryhmiin myös läheisensä eli käytännössä hoidettavansa.

– Ajatus on, että olisi vielä yhdessä mahdollisuus kokea harrastushetkiä. Omaisille ja heidän läheisilleen tämä on iloista yhdessäoloa musiikin, kuvataiteen ja tanssin parissa.

Omaisille ja heidän läheisilleen tämä on iloista yhdessäoloa musiikin, kuvataiteen ja tanssin parissa.

Eeva Mäkinen

Eeva Mäkinen toivoo, että hankkeesta tehtävä Itä-Suomen yliopiston tutkimus osaltaan auttaisi kehittämään työelämää siihen suuntaan, että sosiaali- ja terveysalalle voitaisiin liittää myös kulttuurillisia menetelmiä ja tukea näin ihmisten jaksamista.

Omaishoitajien kulttuurikylvyt on tarkoitus aloittaa helmikuussa tutkimuseettisten lupien myöntämisen jälkeen.

Käytännön työstä hankkeessa vastaa Itä-Suomen hyvinvointivoimala, joka on moniammatillinen yhteistyöverkosto. Kaikkiaan siinä on 10 organisaatiota, joista suurimmat ovat Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, Itä-Suomen yliopisto ja Kuopion kaupunki.