Koe uusi yle.fi

Hyvä paha joulupukki – pukkien nykyinen sukupolvi on sisäsiisti

Ennen vanhaan saattoi poliisiputkassa jouluyötä viettää useampikin pukki. Moni pukki on päätynyt myös vankilaan.

joulupukki
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Hollolassa tarvittiin muutama joulu sitten ambulanssia. Lumisen liukkaalla tiellä ambulanssi juuttui jyrkkään ylämäkeen. Auttamaan riensi joulupukki. Pukki työnsi ambulanssia, mutta liukastui ja jäi taaksepäin valumaan lähteneen ambulanssin alle. Säikähdykseen päättyneessä tapauksessa alkoholilla oli osuutta asiaan.

Joulupukille todellakin sattuu ja tapahtuu. Sesonki on lyhyt ja kiire vaivaa. Tyypillistä joulupukille on koheltaminen liikenteessä.

Esimerkiksi Heinolassa tapahtui vuosikymmen sitten jouluaaton nokkakolari, jossa molemmissa autoissa kuskina oli joulupukki. Lahdessa taas vasta ajokortin saanut joulupukki ajoi jouluaattona 2012 elämänsä ensimmäisellä keikalleen punaisia päin ja törmäsi taksiin.

Autoileva joulupukki on tuttu näky myös automaattisen nopeusvalvonnan valokuvissa sekä terveysasemien verikokeissa. Alkoholi oli pitkään pukkien todellinen ongelma. Maaseudulla pukkeja hinattiin toistuvasti ojasta.

Pukit putkassa

Kiire ja jännitys käyvät myös joulupukin terveyden päälle. Historiasta löytyy myös tapauksia, jossa pukki on saanut kuusen juurella sairauskohtauksen ja kuollut.

Hirveitä tai ainakin ikimuistoisia ovat olleet myös tapaukset, joissa joulupukki on pudonnut rappusissa ja kaatunut liukkaalla pihalla. Nykyään, kun pukit eivät enää juurikaan käytä muovisia naamareita ja näkö toimii paremmin, lyö pukki sentään päänsä entistä harvemmin.

Palovammatkin ovat nykypukeille harvinaisia. Tekoparta ei enää kärähdä, kun pukit ovat vähentäneet tupakointiaan ja kuusen kynttilätkin ovat muuttuneet sähköisiksi.

Taustalla on, että pukit ovat kolmessa vuosikymmenessä raitistuneet. Juuri keneenkään ei tarvitse enää laulaa haisevalle pukille tai istua tämän syliin.

Räyhäpukkien aikakaudella pukkia piti välillä oikeasti pelätä ja poliisia tarvittiin usein joulupukin kyytimiehiksi. Helsingin poliisista muistellaan, että vanhoina aikoina Töölön selviämisasemalla jouluyötä vietti välillä useampikin pukki.

Kun joulupukki lahjat vei

Suomessa joulupukki on ollut harvoin todellisena rikoksentekijänä. Ennemminkin pukki on ollut rikoksen uhrina. Poliisiammattikorkeakoulun ylläpitämissä tilastoissa selviää, että tyypillisesti pukilta on aaton edellä varastettu vaatteet.

Mutta on pukki tehnyt meillä pahaakin. Aatonaattona 2003 pukiksi pukeutunut ryösti Oulussa R-kioskin. Pienen summan rahaa saanutta tekijää ei tavoitettu.

Sen sijaan maailmalla pukkina on tehty hirveitä tekoja. Ehkä kuuluisin on vuoden 1927 aatonaaton pankkiryöstö Ciscossa Teksasissa. Massa-ammuskeluun ja kuolemantapauksiin johtanut ryöstö käynnisti aikansa suurimman etsintäoperaation. Lopulta joulupukiksi paljastui kuuluisa pankkiryöstäjä Marshall Ratliff.

Saksassa kaksi joulupukkia otti perheen panttivangiksi jouluaattona 2009. Oikeus tuomitsi pukit yli kymmeneksi vuodeksi vankilaan, vaikka raha-saalis jäi vain tuhanteen euroon.

Joulupukkeja on eri maissa epäilty ja tuomittu niin lasten ja naisten seksuaalisista ahdisteluista, pahoinpitelyistä kuin lompakoiden ja korujen varastamisistakin. Tämän vuosituhannen alussa ihmisiä kiusasivat kaupunkien puistoissa ja kaduilla myös itsensäpaljastajapukit.

Vakavan rikollisuuden piinaamassa Perussa joulupukeilla on tänä jouluna ollut ihan uusi rooli. Siellä rikollisjahdissa olevat poliisit ovat pukeutuneet pukeiksi.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

NHL

Voittomaalin tehnyttä Lainetta odottaa harvinainen vapaapäivä – toivoi Selännettä pelitoveriksi golfkentälle

Musiikki

Uudistunut ABREU ei enää automaattisesti herää tarkistamaan listasijoitustaan, kun Spotify on päivittynyt:

"Ennen se määritteli mun päivän"

Turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijoiden ikätestit romahtivat – syynä alaikäisten tulijoiden vähäisyys