1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Poliisi on nostanut valmiuttaan Suomessa Berliinin tapahtumien vuoksi

Valmiustason nosto näkyy esimerkiksi suurlähetystöjen ympärillä ja Helsinki-Vantaan lentokentällä. Myös siviilipukuisilla poliiseilla on nykyisin aseet.

Pariisin viime vuoden terrori-iskun jälkeen myös siviilipukuiset poliisit ovat kantaneet työvuorossaan virka-asetta. Kuva: Enja Heikkilä / Yle

Venäjän Turkin-lähettilään surma Ankarassa vaikutti heti myös Suomeen. Poliisi lisäsi partiointia Helsingissä Venäjän ja Turkin suurlähetystöjen lähistöllä sekä Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Saksan eilisillan todennäköisen terrori-iskun jälkeen poliisi myös Suomessa on joutunut tekemään uusia uhka-arvioita.

– Poliisi on päivittänyt omat varautumis- ja operaatiosuunnitelmansa, ja olemme nostaneet valmiutta tässä suhteessa, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Yle Uutisille.

Mitä se käytännössä tarkoittaa?

– Meillä on virka- ja siviilipukuisia partioita enemmän liikkeellä ja tehostamme tiedon hankintaa ja tiedustelutoimintaa. Poliisipartioita näkyy eniten esimerkiksi lentoasemalla, ja siellä, missä liikkuu paljon kansalaisia. Teemme uhka-arvioita, jonka mukaan kohdennamme sitten resursseja.

Poliisin virka-ase voi olla nyt myös tavallisten vaatteiden alla

Jo viime vuoden Pariisin terrori-iskujen jälkeen suomalaiset siviilipukuiset poliisit ryhtyivät kantamaan virka-asetta työvuoronsa aikana.

– Tehostimme virka-aseen käyttöön liittyviä menettelytapoja siten, että myöskin siviilipukuiset poliisit kantavat työssä ollessaan virka-asetta, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo.

Kolehmaisen mukaan uudenvuoden isoihin juhliin uskaltaa Suomessa osallistua.

– Kyllä kansalaiset voivat luottaa siihen, että viranomaiset tekevät parhaansa turvallisuuden ylläpitämiseksi. En näe syytä, miksei voisi osallistua massatapahtumiin.

Uusivuosi on yksi poliisin vuoden kiireisimmästä illoista ja öistä.

– Luonnollisesti poliisi resurssoi voimia uudenvuoden yöhön enemmän. Operatiiviset suunnitelmat peilataan uusiin uhka-arvioihin ja tiedustelutietoon. Kun saamme lisätietoja, niillä voi olla vaikutusta myös Suomen poliisin uudenvuoden työhön.