Pääministerin ilmoitusta lainvalmistelun ongelmista ei tule ennen joulua

Pääministeri Juha Sipilä antaa ensi vuonna selvityksensä lainvalmistelun ongelmista, jotka oikeuskansleri Jaakko Jonkka nosti esiin lehtihaastattelussa.

politiikka
Juha Sipilä
Pääministeri Juha SipiläYle

Oppositio ei saa ennen joulua pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) pääministerin ilmoitusta. Sitä on vaadittu lainvalmistelun ongelmista, joita oikeuskansleri Jaakko Jonkka nosti esiin.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) sanoo, että puhemiesneuvosto käy tilanteen vielä keskiviikkona päivän alkajaisiksi läpi, mutta pääministerin ilmoitusta ei käsitellä eduskunnassa ainakaan ennen joulua.

– Pitäisin tässä vaiheessa tarkoituksenmukaisempana, että ajankohtaa voitaisiin harkita vasta helmikuun alkuun. Kun eduskunta palaa töihin istuntotauon jälkeen, siihen mahdollisimman pikaisesti, Lohela sanoi tiistaina Ylelle.

Pääministeri keskusteli asiasta tiistaina puoluejohtajien kanssa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi Ylelle, että puolue on tyytyväinen siihen, että pääministerin ilmoitus tulee, ja asiaa voidaan käsitellä eduskunnan suuressa salissa.

Myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi, että olennaisinta on, että ilmoitus saadaan, ei se kuinka kiireellä se tapahtuu.

Pääoppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaati eilen, että Sipilä antaa selvityksen viimeistään torstaina, jolloin eduskunnassa alkaa joulutauko.

Pääministeri Juha Sipilä ehdotti maanantaina, että hän antaisi hallituksen lainvalmistelusta selvityksen perjantaina tai ensi viikolla, jolloin eduskunta on joulutauolla.

Sipilä sanoi, että hän haluaa keskustella asiasta kahden oikeuskanslerin kanssa, mutta tämä on ollut sairauslomalla.

Oikeuskansleri Jonkka sanoi sunnuntaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että hallituksen lainvalmistelussa on ollut perustuslaillisia ongelmia.