Mika on jakanut postia 30 vuotta – pahoittelee ongelmia: "Olen tottunut siihen, että työ hoidetaan hyvin"

Postinjakajana toimiva Mika Raussi ei pidä uusia työtehtäviä syyllisinä postinkulun ongelmiin.

postinkantajat
Postinjakaja
PostinjakajaYle

Kun Mika Raussi aloitti 30 vuotta sitten postinjakajana, työ oli hyvin erilaista kuin nykyään.

– Se oli urakkaluontoista työtä. Usein päivä oli jo puoliltapäivin selvä, jos kuudelta aloitettiin. Postia kannettiin jalan, Raussi muistelee.

Myös postin käsittelyssä on tapahtunut isoja muutoksia. 1980-luvulla työntekijät käsittelivät vain yhden postinumeron tai -toimipaikan posteja.

– Jaoin usein silloin samaa postia, jonka olin käsitellyt aiemmin. Nykyään jaan iltapäivällä paljon enemmän sellaista postia, jota en ole itse käsitellyt.

Suoraakin palautetta tullut

Vuoden 2016 joulukuussa Raussin työpäivä on alkanut niin ikään kuudelta, mutta haastattelupäivänähänellä ei ole postinjakovuoroa vaan hän käsittelee postia jakeluterminaalissa Kotkan Jylpyllä.

– Jokaiselle alueelle oma hyllyrivi, joka on jaettu teittäin tai tienpätkissä. Yhdelle tienpätkälle on oma hyllynsä, yhdelle kerrostalolle omansa ja niin edelleen.

Kiirettä ja painetta on kovasti työpäivän aikana, joten eiväthän ne otsikot hyvältä tunnu.

Mika Raussi

Postinjakelun ympärillä on käyty viime viikot kovaa keskustelua. Kirjeiden matka takkuilee, posti on saapunut asiakkaille myöhässä, jotkut kirjeet ovat päätyneet vääriin osoitteisiin ja osa ei ole päässyt lainkaan perille. Raussikin on saanut asiasta suoraa palautetta.

– Kiirettä ja painetta on kovasti työpäivän aikana, joten eiväthän ne otsikot hyvältä tunnu. Postissa olen tottunut siihen, että työ hoidetaan hyvin ja postit jaetaan asiakkaille kaikki oikeisiin osoitteisiin, hän sanoo.

Ruohonleikkuu ei häiritse ydintyötä

Postin työntekijät ovat saaneet kuluvan vuoden aikana totutella aivan uusiin työtehtäviin, eikä Raussikaan ole niiltä välttynyt.

– Kesällä pääsin kokeilemaan ruohonleikkuuta ja syksyllä haravointia. Ne käyvät minulle kyllä, jos vain aikaa löytyy.

Ainakaan omaa työtäni muut hommat eivät haittaa.

Mika Raussi

Raussin näkemyksen mukaan ongelmat johtuvat Postia ravistelleista suurista muutoksista ja siitä, että työntekijät ovat olleet ahtaalla esimerkiksi sairauslomien vuoksi. Uusia työtehtäviä hän ei syytä.

– Ei se johdu muista hommista, koska ne on irroitettu ydintyöstä. Ainakaan omaa työtäni muut hommat eivät haittaa.

Polkupyörällä tai autolla

Päivä jakeluterminaalissajatkuu postinlajittelulla. Joulukorttiruuhka on pahimmillaan – on niin kiire, ettei Raussi ehdi edes kuvattavaksi juttua varten.

– Laitamme postit järjestykseen postinjakajia varten. Näin laatikkorivi on reitin mukaisessa järjestyksessä.

Kun kaikki jakajat ovat lähteneet päivän reiteilleen – polkupyörällä tai autolla – Raussi alkaa käsitellä seuraavan päivän postia.

Jakeluterminaalissa paiskitaan hommia seitsemään asti illalla.