1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirjailija Juha Hurmeen joulumietteet: Elämme kuuraisen Ärjämöisen aikaa – mutta toivoa on

Juha Hurme sanoo, että Suomen henkisessä tilassa on paljon murheellista. Nyt tarvitsemme sielun sivistystä, viisasta naurua.

Kotimaan uutiset
Kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme

Mainetta niittänyt kirjailija ja teatterimies Juha Hurme on tutkinut perin pohjin myös suomalaisia kansantarinoita ja mytologioita. Hurme olisi mielissään, jos suomalaiset antaisivat hiljakseen edes hieman periksi jäyhyydestään. Toivoa on.

Suomen henkinen tila – Ärjämöisen aika

Juha Hurme kutsuu Suomen henkistä tilaa juuri nyt Ärjämöisen ajaksi.

– Ärjämöinen on tuhatvuotinen suomalainen mytologinen hahmo. Hyinen mörkö, kuurainen ja kankea. Ärjämöisen aikaa eletään.

– Toimimme liian hätäisesti, emme ehdi ajatella, olemme suorastaan ajattelua paossa. Tämä Ärjämöisen aikamme kelpaa kuitenkin lähtökohdaksi tulevalle. Tästä voi vielä ponnistaa.

Luonto ei ole tuolla – se on tässä ja nyt

Hurmeen mielestä meidän on syytä panna suhteemme luontoon pikaisesti uusiksi.

– Luonto ei ole toisaalla, tuolla jossakin kaukana. Se on tässä ja nyt. Me olemme luonto. Kasvit, eläimet, ihmiset – samaa juurta, samaa ainetta.

– Myöskin meidän herkin sisimpämme, ajatukset ja aivot, on osa luontoa. Sitä kuvaa suomen kielen vanha hieno sana ihmisluonto. Sitä mukaa kuin hyökkäämme ekosysteemin kimppuun, hyökkäämme rajusti myös itseämme vastaan.

– Olemme kohdelleet ympäristöämme vaarallisella tavalla. Luonto on onneksi siitä viisas ja ylevä, että se ei tunnusta minkäänlaisia valtiollisia rajoja.

Ihmisarvo on palautettava, jokaiselle

Maapallolla asuu 7,5 miljardia ihmistä. Jokaiselle heistä – ja meistä – kuuluu ihmisarvo, Hurme muistuttaa.

Kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme
Juha Kivioja / Yle

– Meitä on 7 500 miljoonaa kappaletta. Kaikilla on sama geeniperimä, kaikilla sama lähtö. Jokainen ihmispolo on heitetty syntymään tänne, eri puolille tätä planeetan jakamatonta pallopintaa.

– On selvää, että tällainen ihmismäärä on myöskin kaoottinen ongelma ja toraileva riesa. Mutta samalla se on myös aivan valtava resurssi. Jokainen ihminen on aarre, täynnä tahtoa elämään, jekkua, oikkua, oppimisen kykyä, rakkautta ja viisautta.

Tie oikeudenmukaisuuteen: tiede, taide ja sivistys

Moni suomalainenkin on pahasti eksyksissä tiedon ja informaation valtavirtojen keskellä.

– Suorin, nopein ja halvin tie tietoon vie pelkkään näennäistietoon eli päin mäntyä. Elämme monimutkaisessa maailmassa. Ennakkoluuloinen musta tuntuu -tieto menee aina pieleen. Se on liian rajallista, nurkkakuntaista, väärää. Se on valehtelua, jota levittävät vellihousut, ihmiset, jotka eivät uskalla katsoa tosiasioita silmiin.

– Ainoa järkevä mahdollisuus kehitykseen on ahnas tiedonnälkä. Tiede, taide, sivistys, kriittinen ja vapaa tiedonvälitys. Ne on ne keinot, joita meidän on käytettävä, jos haluamme yrittää kohti oikeudenmukaisempaa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Kai me sinne yhä yritämme?

Viisasta naurua voi opiskella

Juha Hurme sanoo, että hyväntuulisuus eli huumori on maailman suhteiden tajuamista eli viisautta.

– Nauru on yhteisymmärrystä, rauhantyötä. Oli tilanne miten vakava hyvänsä, pahantuulisuus ei ole oikea asenne ikinä. Asioita ei korjata mököttämällä.

– Viisasta naurua voi onneksi opiskella. Maailmankirjallisuus on hauskaa. Gogol, Tšehov, Twain, Rosa Liksom ja Huovisen Veikko. Kirja käteen vaan.

Lue seuraavaksi