Hyppää sisältöön

Terrorismiasiantuntija Berliinin iskusta: Lähiaikoina nähdään lisää samantyyppisiä

Turvallisuusarvioita työkseen tekevä Otso Iho arveli tiistain A-studiossa, että rekkaiskun tapaisia hyökkäyksiä nähdään lisää. Iskun vaikutukset voivat heijastua myös muihin maihin.

Vieraana ohjelmajohtaja Ville Brummer konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä ja terrorismin asiantuntija Otso Iho. Kuva: Yle

Terrorismiasiantuntija Otso Ihon mielestä Berliinin iskussa erityistä huomiota kannattaa kiinnittää tekotapaan, joka oli lähes suora kopio Nizzan heinäkuisesta iskusta.

– Tämän tekotavan kehittymistä on nyt seurattu. Kyseessä on yksinkertainen tapa tehdä isku, jolla saa paljon kuolonuhreja. Tällaisia tullaan todennäköisesti näkemään lisää lähikuukausina, Iho arvioi tiistain A-studiossa.

Yli 80 ihmistä kuoli heinäkuussa Nizzassa Ranskan etelärannikolla, kun tunisialaistaustainen mies ohjasi kuorma-auton väkijoukkoon rantabulevardilla Ranskan kansallispäivänä. Berliinissä ainakin 12 ihmistä kuoli, kun hyökkääjä ajoi rekan väkijoukkoon joulutorilla vain muutama päivä ennen joulua.

Nizzan iskun otti nimiinsä äärijärjestö Isis, mutta tekijän yhteydet järjestöön ovat jääneet epäselviksi. Isis väitti tiistai-iltana järjestön soturin olleen myös Berliinin iskun takana.

"Isis hyötyy jakolinjojen kasvusta Saksassa"

A-studiossa hetki ennen Isisin ilmoitusta käydyssä keskustelussa terrorismiasiantuntija Otso Iho piti mahdollisena, että isku on ainakin Isisin innoittama. Ihon mukaan Isisin yksi merkittävä toimintatapa Euroopassa on kannustaa tukijoitaan tekemään iskuja omin päin.

– Isis hyötyy siitä, että jakolinjat kasvavat Saksassa ja keskustelussa maahanmuuttopolitiikasta. Järjestön on siten helpompi rekrytoida uusia taistelijoita ja saada heidät lähtemään konfliktialueille, Iho summasi.

Ohjelmajohtaja Ville Brummer konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä puolestaan sanoi tiistain A-studiossa, että silmiinpistävintä Berliinin rekkaiskussa oli tapahtumapaikka. Brummer muistutti, että Saksa on onnistunut kohtuullisen hyvin estämään iskuja. Merkittävää on Brummerin mukaan myös, että Saksa ja liittokansleri Angela Merkel ovat edustaneet maltillista kantaa Lähi-idän kriiseissä.

– Jos Saksan lähestymistapa muuttuu, se saattaa vaikuttaa muihin eurooppalaisiin valtioihin. Isiksen iskut Euroopassa ovat sille osa sotaa, jota käydään Syyriassa ja Irakissa, Brummer sanoi.