Koska on kolme yötä jouluun? Lauluntekijä vastaa usein toistuvaan kysymykseen

Jämsäläisen Petter Ohlsin 1970-luvun alussa säveltämä joululaulu Kolme yötä jouluun on noussut klassikoksi. Monia mietityttää minä päivänä on laulun tarkoittama kolme yötä jouluun. Ohlsin mukaan laulussa on dilemma eli mahdollisuus kahteen vastaukseen.

Joululauluklassikon Kolme yötä jouluun teki Petter Ohls opiskelijana 1970-luvulla. Kuva: Tenho Tornberg / Yle

Monet Petter Ohlsin laulut tunnistaa herkistä melodioista, niin myös Kolme yötä jouluun -klassikon. Ohls kertoo kunnioittavansa lasten kauneudentajua ja rakkaita muistoja. Siksi hän sanoo takovansa laulut ja niiden sanat kauniiksi kokonaisuuksiksi.

Ohlsia harmittaa, kun monissa oppikirjoissa klassikkolaulun sovitusta ja soinnutusta on yksinkertaistettu rajusti lupaa kyselemättä. Ohls arvoi, että kustantajat ovat aliarvoineet opettajien soittotaitoja ja suosivat siksi kolmen soinnun säveliä.

Ikävää kun lauluun on pistetty aivan eri sointu.

Petter Ohls

Kolme yötä jouluun Ohls sävelsi käännöksiä, tarkan bassonkulun ja yhden vähennetyn soinnun juuri tiettyyn kohtaan laulua.

– On hyvin ikävää kun lauluun on pistetty aivan eri sointu, vähän niin kuin kirveellä olisi veistetty hyvin karkea versio jostain soinnusta. Ehkä joku tykkää, että se on hänelle helpotus, pohtii Ohls.

Petter Ohls ei hyväksy yksinkertaistettuja sovituksia omista sävellyksistään. Kuva: Tenho Tornberg / Yle

Kaksi uutta joululaulua tulossa

Joulun aika on kokeneelle säveltäjälle loppumaton lähde ammentaa ideoita. Uuden joululaulun tekemiseen Ohlsilla on kuitenkin korkea kynnys, sillä hän ei halua tehdä mitään halpoja ja helppoja ratkaisuja. Parhaillaan hänellä on työn alla kaksi uutta joululaulua, jotka liittyvät lumeen, sellaiseen lapsuudesta tuttuun puhtoiseen metrin lumihankeen.

– Nyt voi ulkona kävellä ohuessa hangessa melkein tavallisilla kengillä eivätkä kengät edes kastu.

Ensimmäisen uuden joululaulun teemana on ”puhtaan valkoinen” ja toinen alkaa sanoilla ”sataisi lunta, olisi kynttilä, lapsien hymyä ikkunan edessä”. Sen idean syntyi muistosta, kun Petter pikkupoikana hiihti narniamaisessa metsässä.

Vanhojen joululaulujen rinnalle syntyy uusia koko ajan, mutta harvoin niistä tulee klassikoita, kuten Petter Olhsin opiskelijana Helsingissä tekemästä Kolme yötä jouluun –laulusta.

Ohlsilla on työn alla lumeen liittyviä joululauluja. Kuva: Tenho Tornberg / Yle

Joululaulu vaivaa stand up koomikkoakin

Kolme yötä jouluun -sävellys perustuu Ohlsin omiin lapsuusmuistoihin. Laulun lähtökohta on hyvin yksinkertainen: lasten kiihkeä joulun odotus. 

– Jos lapsuuden joulut ovat olleet kauniita, lämpimiä sekä mieleenpainuvia ja lunta on ollut paljon, niin niistä syntyy muistoja, kuten minulle syntyi. Lapsihan ei laske päiviä vaan kuinka monta yötä on vielä jouluun, kertoo Ohls.

Se on 21. päivä, kun lapsi näki silmät tonttusen.

Petter Ohls

Säveltäjä saa edelleen kyselyjä, mikä onkaan se oikea päivä. Asia on vaivannut muun muassa stand up koomikko Ismo Leikolaa, joka otti laulun laskentaongelman osaksi showtaan. Ohlsin mukaan laulussa on dilemma eli mahdollisuus kahteen päivään. Laulun sanoissa lapsi kertoo laskeneensa eilen, että vielä on kolme yötä jouluun.

– Se on 21. päivä, kun lapsi näki silmät tonttusen, joten ensimmäinen yö saattaa hänet 22. päivään, toinen yö 23. päivään ja kolmas yö jouluaattoon. Sehän on juuri lasten joulu, koska silloin saadaan paljon lahjoja, paljastaa Ohls.

20 Arjaa tv-ruuduissa säväytti

Säveltäjälle laulun ikuistuminen klassikoksi on aina arvokas saavutus. Petter Ohls tajusi klassikon syntyneen, kun oli jyväskyläläisessä kodinkonekaupassa noin 20 television edessä.

– Muistan aina sen hetken, kun Markku Johansson teki Arja Korisevalle aivan loistavan sovituksen Kolme yötä jouluun –laulusta. Kyllä se oli hieno kokemus, kun yhtäkkiä 20 Arjaa rävähti tv-ruuduista ja esitti oman laulun hienosti sovitettuna.

Topelius on joulurunoilijoistamme ehdoton ykkönen.

Petter Ohls

Viime aikoina syntyneitä joululauluja Petter Ohls ei pahemmin arvosta. Niitä kappaleita kyllä löytyy runsaasti, joissa hypitään, riemuitaan ja pidetään hauskaa.

– Joulun hiljainen arvokkuus ja kauneus – niitä kuulee enää harvemmin uusissa lauluissa. Ei sellaisia pystytä enää tekemään kuin kuolemattomat klassikot Varpunen jouluaamuna ja Sylvian joululaulu. Topelius on joulurunoilijoistamme ehdoton ykkönen, miettii Ohls. Nykylauluista Ohls nostaa kuitenkin yhden vanhojen klassikoiden rinnalle: Kassu Halosen sävellyksen ja Vexi Salmen sanoituksen Sydämeeni Joulun teen.

Sata laulajaa sadassa kirkossa

Petter Ohls valmistui Sibelius-Akatemiasta 1974. Hän on toiminut musiikin opettajana ja johtanut useita kuoroja. Presidentti Tarja Halonen myönsi hänelle musiikkineuvoksen arvonimen vuonna 2003.

Parhaillaan Ohls on organisoimassa myös laajaa ja näyttävää laulutempausta satavuotiaan Suomen kunniaksi. Itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2017 tavoitteena on saada sata laulajaa sataan eri kirkkoon laulamaan Jean Sibeliuksen Finlandia –hymniä tasan kello 10.

Vähintään saadaan 10 000 laulajaa.

Petter Ohls

– Mukaan toivotaan koululaisia, entisiä ja nykyisiä kuorolaisia, laulun harrastajia, ketä vaan. Vähintään saadaan 10 000 laulajaa, mutta voi olla, että tempaus paisuu mielettömiin mittoihin, mutta hällä väliä, myhäilee Ohls.