Isis väittää tehneensä iskun – Tämän tiedämme Berliinin terrori-iskusta

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière ei vahvistanut tai kumonnut Isisin väitettä. Berliinissä joulumarkkinoille tehdyssä terrori-iskussa sai surmansa 12 ihmistä.

Brandenburgin portti valaistiin Saksan lipun väreillä Berliinissä terrori-iskun uhrien muistoksi. Kuva: Paul Zinken / EPA

Kuka iskun teki?

Iskun tekijää ei ole saatu kiinni. Poliisin mukaan hän voi olla yhä vapaalla jalalla, aseistettu ja vaarallinen. Saksan sisäministeri Thomas de Maizière sanoi, että tutkijat seuraavat useita johtolankoja.

Isisiä lähellä oleva uutistoimisto väitti tiistaina illalla järjestön tehneen iskun. Sisäministeri de Maizière ei vahvistanut tai kumonnut väitettä.

Poliisi kertoi, ettei se tiedä, saiko iskun tekijä apua. Iskun motiivista ei myöskään ole tietoa.

Poliisi päästi vapaaksi tiistaina illalla 23-vuotiaan pakistanilaisen turvapaikanhakijan, joka oli pidätetty maanantaina läheltä tekopaikkaa. Syyttäjien mukaan heillä ei ollut näyttöä siitä, että miehellä olisi ollut tekemistä iskun kanssa.

Miten tapahtumat etenivät?

Rekka-auton kuljettaja ajoi väkijoukkoon joulutorilla Berliinissä maanantaina noin kello yhdeksän Suomen aikaa. Markkinat olivat Breitscheidplatzilla, joka sijaitsee keisari Vilhelmin muistokirkon edessä Länsi-Berliinissä.

Rekka eteni väkijoukossa noin 50–80 metrin matkan. Se osui kymmeniin ihmisiin ja tuhosi useita markkinakojuja. Markkinoilla oli iskun aikaan satoja ihmisiä.

Rekka oli puolalainen, ja oli lähtenyt iltapäivällä liikkeelle Länsi-Puolasta. Yhteys rekan alkuperäiseen kuljettajaan oli katkennut kello 16 jälkeen.

Kuva: Yle Uutiskuvittamo

Mitä tiedämme uhreista?

Iskussa kuoli 12 ihmistä. Yksi heistä oli rekan alkuperäinen 37-vuotias puolalainen kuljettaja, joka oli surmattu jo ennen hyökkäystä torille. Hänet löydettiin rekan ohjaamosta ammuttuna.

Kuusi torilla kuollutta on tunnistettu saksalaisiksi. Muiden kuolleiden kansalaisuutta ei vielä tiedetä. Suomen ulkoministeriö ei ole saanut tietoa suomalaisista uhreista.

Kuolleiden joukossa ei ole lapsia, Saksan sisäministeri Thomas de Maizière kertoo.

Loukkaantuneista jo 24 on päässyt sairaalasta kotiin. Hoidettavana on edelleen parikymmentä ihmistä. Osan vammat ovat hengenvaarallisia, viranomaiset kertoivat iltapäivällä.

Terrori-iskut Euroopassa?

Isku muistutti Nizzassa heinäkuussa tehtyä iskua. 86 ihmistä kuoli, kun rekka-auton kuljettaja ajoi väkijoukkoon. Ranskassa lisättiinkin heti joulutorien turvatoimia. Myös Saksassa tuotiin tiistaina betoniesteitä joulutoreille.

Euroopassa on tehty useita iskuja viime vuosina. Belgian maaliskuisissa hyökkäyksissä kuoli 35 ihmistä.

Tilastojen mukaan suuri osa terrori-iskuista tehdään kuitenkin länsimaiden ulkopuolella.