Paistorasvaa, lahjapaperia, foliota – Näin juhlien jätteille löytyy oikea paikka

Lahjat kannattaa kääriä uudestaan käytettävään materiaaliin kuten kankaaseen. Uudenvuoden tinan voi valaa useaan kertaan.

kierrätys
Minna Partti
Pukinkontista tulee monelle paljon iloa, mutta myös lahjapaperia, nauhoja ja kartonkia. Keittiön puolella taas syntyy jätettä mm. foliosta ja kinkkurasvasta. Miten nämä kierrätetään oikeaoppisesti? Tähän vastaa HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Joulun ja uudenvuoden juhlinnasta syntyy helposti runsaasti jätettä. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Helsingin seudun ympäristöpalvelujen ympäristöasiantuntija Minna Partti listaa, kuinka kierrättää jätteet:

*Kinkun paistorasvan *voi viedä tiiviissä astiassa sekajätteeseen tai jähmettyneenä biojäteastiaan. Viemäriin kaadettu rasva voi tukkia putket.

– Parasta on toki käyttää rasva ruuanlaitossa, Partti muistuttaa.

Tänä jouluna useilla paikkakunnilla voi osallistua tempaukseen (siirryt toiseen palveluun), jossa rasvoista tehdään polttoainetta.

Lahjapaperit ja -narut kuuluvat sekajätteeseen. Ne eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen.

– Kannattaa käyttää uudelleenkäytettäviä lahjapussukoita, niitä voi käyttää uudestaan seuraavana jouluna, Partti sanoo.

Alumiinivuoat, foliot, tuikkukynttilöiden kuoret ja käytetyt sädetikut kierrätetään metallinkeräykseen.

– Jos alumiinia laittaa sekajätteeseen, se on ikävää jätevoimalan polttouunissa, Partti kuvailee.

Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat jatkavat matkaa sähkö- ja elektroniikkakeräykseen.

Uudenvuoden tinat on vietävä vaarallisen jätteen keräykseen, sillä niissä on paljon lyijyä. Tinan voi valaa useaan kertaan, vaikkapa useana uudenvuodenaattona.

Esimerkiksi HSY:n verkkosivujen jäteoppaasta (siirryt toiseen palveluun) voit tarkistaa, minne mikäkin jäte on kierrätettävä. Esimerkiksi kotipaikkakuntasi kierrätysmahdollisuudet voit varmistaa osoitteessa www.kierratys.info (siirryt toiseen palveluun)