1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. savusumu

Asukkaat pyrkivät pois Pohjois-Kiinan saastesumusta – voimassa korkein varoitus

Kiinan pohjoisosien yllä viidettä päivää roikkuva sankka savusumu on saanut asukkaat ärtymään viranomaisten toimettomuudesta.

Pekingissä on voimassa korkein mahdollinen saastevaroitus. Kuva: Wu Hong / EPA

Pohjois-Kiinassa asukkaiden maltti on koetuksella, kun sankka saastesumu on piinaa aluetta jo viidettä päivää.

Punainen saastevaroitus on ollut voimassa Kiinan pohjois- ja keskiosissa viime perjantaista lähtien. Varoitus, jonka aikana muun muassa koulujen tulisi pysyä suljettuna, on voimassa ainakin 23 kaupungissa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

Hebein maakunnan pääkaupungin Shijiazhuangin asukkaat ovat arvostelleet hallitusta saamattomuudesta.

Sosiaaliseen mediaan kirjoitettujen kommenttien mukaan kaupungin koulut ovat yhä auki, vaikka alueelle on annettu korkein saastevaroitus. Näkyvyyden kerrotaan olevan vain 20 metriä. Pekingiä ympäröivässä maakunnassa on paljon raskasta teollisuutta.

Lennot ruuhkautuneet, Pekingissä peruutuksia

Ne joilla on mahdollisuus, ovat pyrkineet pois saastesumun keskeltä (siirryt toiseen palveluun). Lennot ovat ruuhkautuneet ja hinnat nousseet, kun kymmenettuhannet kiinalaiset ovat lähteneet etsimään raikkaampaa ilmaa.

Hongkongilaisen South China Morning Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Pekingissä on peruttu satoja lentoja. Näkyvyys pääkaupungissa on parisataa metriä.

Vaarallisten hiukkasten määrä pääkaupungin ilmassa on virallisten mittausten mukaan 36-kertainen Maailman terveysjärjestön WHO:n turvalliseksi katsomaan tasoon verrattuna.