Turkulaisyliopistoille satojen tuhansien eurojen säätiölahjoitus

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet lahjoittaa 200 000 euroa sekä Turun yliopistolle että Åbo Akademille. Säätiö on tukenut turkulaisyliopistoja yhteensä miljoonalla eurolla.

Säätiöt ja apurahat
Turun yliopiston kyltti lähikuvassa.
Philip Stenkula / Yle

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet -säätiön hallitus on päättänyt toistamiseen tukea Åbo Akademin ja Turun yliopiston varainhankintakampanjoita. Turun yliopiston tiedotteen mukaan säätiö lahjoittaa 200 000 euroa sekä Turun yliopistolle että Åbo Akademille.

Säätiö teki lahjoituksen yliopistoille jo vuonna 2015. Kokonaisuudessaan säätiö on siis tukenut turkulaisia yliopistoja jo miljoonalla eurolla.

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet -säätiön tehtävänä on tukea hoitolaitoksia tai vanhainkoteja lahjoituksin sekä tukea Turun kaupungin ja sen lähialueen ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Se kohdentaa lahjoitukset terveystieteelliselle koulutusalalle.

– Sijoitus kolutukseen, ja sitä kautta tuleviin sukupolviin, maksaa ajan mittaan itsensä moninkertaisesti takaisin yhteiskunnalle. Toivomme, että myös muut säätiöt, joiden säännöt mahdollistavat tämän, tukisivat yliopistoja, Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet -säätiön toimitusjohtaja Henrik Karlsson sanoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Lahjoitus vahvistaa alueen koulutusta ja tutkimusta

Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänäsen mukaan lahjoitukset ja alueen yhteisön vahva tuki auttavat yliopistoa jatkossakin tuottamaan alueelleen hyvinvointia.

‒ Turun yliopistossa on monipuolista ja monitieteistä terveyteen liittyvää koulutusta ja tutkimusta. Yliopistosta ovat lähtöisin myös useat terveysalan innovaatiot.

Åbo Akademin rehtori Mikko Hupa iloitsee lahjoituksesta.

‒ Åbo Akademilla on paljon vahvaa tutkimustoimintaa, jolla on suora kytkös terveyssektoriin. Lahjoitus tulee vahvistamaan alueen koulutusta ja tutkimusta, Hupa sanoo.

Valtio on varautunut pääomittamaan suomalaisten yliopistojen 1.11.2014‒30.6.2017 keräämää pääomaa yhteensä 150 miljoonalla eurolla. Valtion vastinrahoitus kohdennetaan eri yliopistojen kesken suhteessa yliopistojen keräämään yksityiseen pääomaan.

Lähteet: Turun yliopiston tiedote