1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pahoinpitely

Syyttäjä vaatii Asema-aukion pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta epäillylle vankeutta

Syyskuussa tapahtuneen epäillyn törkeän pahoinpitelyn ja epäillyn törkeän kuolemantuottamuksen pääkäsittely on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa.

pahoinpitely
Jesse Torniainen Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.
Jesse Torniainen Helsingin käräjäoikeudessa joulukuussa 2016.Ari Lahti / AOP

Jutussa rikosnimikkeinä ovat törkeä pahoinpitely ja törkeä kuolemantuottamus. Koventamisperusteina ovat syyttäjän mukaan tekijän aikaisempi rikostausta, piittaamattomuus laista ja se, että teko on tehty rasistista toimintaa harjoittavassa järjestössä. Syyttäjän rangaistusvaatimus on 5,5–6 vuotta vankeutta.

Haastehakemuksen mukaan 10.9.2016 tapahtuneessa pahoinpitelyssä on aiheutettu uhrille vakava sairaus ja hengenvaarallinen tila. Lisäksi syyttäjä katsoo epäillyn Jesse Torniaisen aiheuttaneen törkeällä huolimattomuudellaan uhrille kuoleman potkaisemalla tätä rintaan.

Uhri kuoli 16.9.2016 vamman jälkeisiin aivoruhjeisiin sekä niihin liittyviin aivojen sisäiseen verenvuotoon ja aivokudoksen turvotukseen.

Epäilty kiistää syytteet. Törkeän pahoinpitelyn osalta hän myöntää potkaisseensa kerran mutta katsoo "yleisen elämänkokemuksen mukaan", että kyseessä on pelkkä pahoinpitely. Kuolemantuottamuksen epäilty kiistää katsoen, että kuoleman syy on uhrin hoidosta kieltäytyminen.

Uhri menehtyi sairaalasta kotiuttamisen jälkeen.

asema-aukio mielenosoitus
Valvontakamerakuvaa Asema-aukion pahoinpitelystä

Epäilty kuolemaan johtanut pahoinpitely tapahtui Vastarintaliikkeen mielenilmauksessa. Uhri oli tullut sivullisena henkilönä Helsingin Asema-aukiolle. Hän oli kävellyt yhden Vastarintaliikkeen lippumiehen eteen, sylkäissyt maahan ja sen jälkeen jatkanut matkaansa.

Käsittelyssä käräjäoikeuden puheenjohtajana toimii laamanni Tuomas Nurmi ja syyttäjänä kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen.

Tuomio asiassa annetaan perjantaina 30. joulukuuta.

Lue seuraavaksi