Köyhien lasten joululahjatoive: "Kaikille omat konvehtirasiat, ettei tarvitsisi jakaa yhtä"

Hope ry toimittaa pelkästään Mikkelissä 300-400 vähävaraisen perheen lapselle joululahjat.

köyhyys
Joulupaketteja.
Alpertti Rieskjärvi / Yle

Mikkelin Hope ry:llä on ollut kiireinen joulunaika. Muutaman vapaaehtoisen voimin on paketoitu 1500 lahjaa vähävaraisten perheiden lapsille. Jo marraskuussa järjestön asiakasperheiltä pyydettiin joululahjatoiveita, joita vapaaehtoiset ovat yrittäneet täyttää niin kuin vain ovat voineet. Lahjoja Hope saa tavaralahjoituksina. Myös rahalahjoituksilla ostetaan toiveiden mukaisia asioita. Lasten toiveet eivät päätä huimaa.

– Yhdessä perheessä lapset toivoivat, että saisivat lahjaksi jokainen oman konvehtirasian, ettei tarvitsisi jakaa yhtä. Eräs poika puolestaan toivoi joululahjaksi jouluruokaa, vapaaehtoinen Petra Turunen kertoo.

Lasten joululahjatoiveita on pystytty toteuttamaan yllättävän hyvin, Turunen kertoo. Jos juuri lapsen toivomaa vaatetta tai lelua ei ole ollut saatavilla, on yritetty löytää jotakin, mikä olisi mahdollisimman lähellä toivetta. Lahjoitusten keräyspaikoilla on julkaistu listoja lasten toiveista, ja monet ovat ostaneet varta vasten listan mukaisia asioita.

– Me ollaan täällä kyyneleet silmissä jatkuvasti. Yhtä paljon liikuttaa ihmisten avokätisyys kuin perheiden kohtalotkin. Jokainen lapsi ansaitsee edes yhden joululahjan.

Ilkeät pilat eivät naurata: lapsille tuodaan lahjaksi tyhjiä shampoopulloja

Jotkut ovat tuoneet järjestölle valmiiksi paketoituja lahjoja, mutta ne vapaaehtoisten on avattava etukäteen. Ihmiset tekevät ilkeitä piloja.

– Aiemmat joulut ovat opettaneet, että lapsille annetaan lahjaksi esimerkiksi lahjapaperiin käärittynä tyhjiä shampoopulloja. Samoin vaatelahjoituksissa tulee vastaan liikaa likaisia ja käyttökelvottomia vaatteita. Jopa käytettyjä terveyssiteitä on tullut vastaan lahjoitushousuissa.

Luistimia
Riina Kasurinen/Yle

Hope saa lahjoituksia pitkin vuotta. Silti etenkin lasten vaatteista ja urheiluvälineistä, kuten suksista ja monoista on krooninen pula. Monesti perheet, jotka ovat saaneet apua, tuovat itsekin pieneksi jääneitä vaatteita uudelleen käytettäväksi.

– On ihanaa nähdä, miten perheet alkavat auttaa toinen toistaan. He tapaavat sattumalta meidän kauttamme ja joku alkaa voivotella, ettei olekaan kyytiä saaduille tavaroille, jolloin toinen sanoo, että kyllä minulla on auto, minä vien sinut. Sitten ystävystytään.

Arki jatkuu joulun jälkeen - ja tiukka tammikuu

Hope on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö, joka on toiminut Mikkelissä vuodesta 2013 alkaen. Kolmen vuoden aikana asiakasmäärä on kasvanut tasaisesti, ja tänä vuonna vähävaraisia perheitä on ollut autettavana enemmän kuin koskaan.

– Viime vuonna perheitä oli meillä 150, mutta nyt määrä nousee pitkälle yli kahden sadan. Joulu on tuonut lisää perheitä avun piiriin, emmekä osanneet itsekään odottaa näin suurta tarvetta. Toisaalta määrän kasvu kertoo varmasti myös siitä, että tietoisuus toiminnastamme on levinnyt, Turunen sanoo.

Hopen Mikkelin toimintaa pyörittää ympäri vuoden neljä vapaaehtoista. He eivät hoida Hopen asioita täysipäiväisesti vaan kaikki ovat muualla päivätöissä. Niinpä apua ei ole tarjolla perheille kellon ympäri vaan sovitusti.

Tammikuussa, joka on monelle vuoden tiukin kuukausi, toivotetaan tervetulleeksi uusia asiakkaita.

– Siinä vaiheessa jo kannattaa hakea apua, kun laskut alkavat kertyä ja tuntuu, etteivät rahat riitä. Me painotamme ennakoivaa apua eli ei tarvitse olla kriisi päällä saadakseen apua. Meille voi laittaa hakemuksen sähköpostilla, emmekä tarvitse mitään todistuksia tai palkkakuitteja, Turunen sanoo.

Vaatrekkejä Hope Ry:n Mikklein tiloissa.
Hope ry:llä on Mikkelissä jaettu lahjoitetut vaatteet kokojen mukaan.Riina Kasurinen/Yle