1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paloturvallisuus

Video: Näin käytät sammutuspeitettä oikein – Vinkit paloturvalliseen jouluun

Kuusi on tuotu sisälle, kinkku on sulamassa, kynttilät viritelty ja lahjat ostettu. Joulu on ovella, mutta muistitko myös muutaman tärkeän seikan paloturvallisuudesta?

paloturvallisuus
Yle Uutiset Häme: Näin sammutat palon sammutuspeitteellä
Yle Uutiset Häme: Näin sammutat palon sammutuspeitteellä

Vs. pelastuspäällikkö Markku Lauronen Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta otti tilastot tarkasteluun joulun ja vuodenvaihteen osalta. Palotilaston kärkeen nousevat kynttilät, hormi- ja nokipalot sekä ilotulitteiden sytyttämät palot.

Onneksi nämäkin palot ovat vältettävissä, jos muistaa muutaman seikan. Siispä jokunen paloturvallisuusvinkki joulun ja uudenvuoden varalle sallittakoon.

1. Palovaroitin

– Ensimmäisenä tarkistakaa palovaroittimen kunto jokaisessa taloudessa, muistuttaa Markku Lauronen.

Jos palovaroittimissa on puutteita, silloin hankitaan uusi paristo tai kokonaan uusi palovaroitin, jos vanha ei toimi tai puuttuu kokonaan.

2. Sammutuspeite

Jokaisesta kodista on hyvä löytyä sammutuspeite, antaa Lauronen seuraavan vinkin. Peitteen koko pitää olla vähintään 120 senttimetriä kertaa 180 senttimetriä.

– Jo sammutuspeite on pienempi, et pysty suojaamaan itseäsi, kun menet sammuttamaan, etkä pysty peittämään palavaa kohdetta.

Sammutuspeite on syytä pitää myös esillä, jotta se on käsillä, kun sitä tarvitaan. Videollamme Markku Lauronen näyttää sammutuspeitteen oikean käyttötavan. Myös käsisammutin on hyvä ensiapu tulipalon varalle.

3. Kynttilät ja roihut

– Olkaa huolellisia kynttilöiden ja roihujen kanssa. Kun näitä poltetaan, aina palamattomalla alustalla. Ikinä ei jätetä kynttilää valvomattomana mihinkään tilaan.

Kynttilälyhtyjen tulee olla kestävää materiaalia ja niissä pitää olla riittävästi palotilaa. Lämpökynttilää ei kannata sujauttaa lasiseen lastenruokapurkkiin palamaan. Purkissa ei ole riittävästi palotilaa, jolloin lasi kuumenee ja voi "räjähtää" vakavin seurauksin.

Tuikkukynttilät palavat ryhmässä liian lähellä toisiaan
Nämä tuikkukynttilät on sijoitettu liian lähelle toisiaan ja voivat roihahtaa vaarallisesti.Tiina Kokko / Yle

Lämpö- tai tuttavallisemmin tuikkukynttilöitä ei pidä myöskään laittaa useampia ryhmään, palamaan vierekkäin. Väliä kynttilöillä pitää olla vähintään viisi senttimetriä, muuten lämpö asetelmassa voi nousta liian korkeaksi.

Lisää tietoa kynttilöiden ja roihujen oikeasta käsittelystä löytyy Tukesin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

4. Tulisijat ja sauna

– Täytyy huomioida valmistajien ohjeet lämmittämisajanjaksojen suhteen, viittaa Lauronen esimerkiksi peltihormisiin tulisijoihin.

– Valmistaja ei olekaan tarkoittanut tulisijaa lämmitettäväksi kuutta tuntia putkeen. Valmistajalla on ohjeet näihin. Se on kaksi, kolme pesällistä. Todennäköisesti maksimikäyttöaika on kaksi, kolme tuntia. Pitäydytään valmistajien ohjeissa. Ei ylilämmitetä.

5. Jouluvalot

Jouluvalot on viritelty käyttöön monissa kodeissa jo hyvissä ajoin ennen joulua. Jos jouluvalojen kuntoa esimerkiksi lamppujen ja lampunpitimien kiinnityksen suhteen ei ole tarkistettu, kannattaa asia hoitaa kuntoon nyt.

Tukes kertoo, että ulkojouluvaloja voi käyttää myös sisällä, mutta sisävaloja ei ole tarkoitettu ulkokäyttöön. Lisää jouluvaloasiaa Tukesin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

6. Ilotulitteet

Ilotulitteistakin (siirryt toiseen palveluun) on syytä muistuttaa jälleen kerran, että niitä ei ammuta sisällä, ei ihmisiä tai rakennuksia päin, ollaan selvinpäin ja käytetään suojalaseja. Ilotulitteita saa ampua vain uudenvuodenyönä kello 18–02. Ilotulitteiden ampumisohjeet on myös syytä lukea huolella.

7. Juhlan jälkeen

Joulukuusi voi kestää vihreänä ja vehreänä pitkäänkin, mutta liian kauan puuta ei kannata sisätiloissa roikottaa.

– Kyllä se joulukuusi kuivahtaa sinne huoneeseen ja on ylimääräinen, hyvin herkästi syttyvä palokuorma ja selkeä riski. Kyllä se siinä joulun jälkeen kannattaa sopivana hetkenä toimittaa asianmukaisesti pois, ettei se ole siellä vappunakin. Kuiva kuusi syttyy kyllä helposti, Markku Lauronen huomauttaa.

Lue seuraavaksi