Espanja nousemassa talouskriisin kuilusta – kasvu jatkuu, mutta työttömyys piinaa

Espanja on jättämässä taakseen vaikean talouskriisin, mutta jäähyväiset ovat pitkät.

Espanja
ihmisiä kävelee aurinkoisella ostoskadulla
Andrew Compton / AOP

MADRID Espanja oli miltei koko kuluneen vuoden ilman uutta hallitusta, mutta poliittisen kriisin katveessa talous porskuttaa hyvässä vedossa.

Reipasta kasvua on jatkunut nyt jo kaksi vuotta.

– Tänäkin vuonna bruttokansantuotteen kasvu ylittää selvästi kolme prosenttia, arvioi talousministeri Luis de Guindos tiistaina Madridissa ulkomaiselle lehdistölle.

De Guindos uskoo, että myös vuoden viimeinen neljännes on ollut vahva.

Miljoonat jäivät kriisivuosina työttömiksi

De Guindosin mukaan ensi kevään aikana Espanjan bruttokansantuote nousee takaisin tasolle, jolla oltiin ennen kuin maa syöksyi talouskriisiin vuonna 2008.

– Nousu kuilusta maistuu myös kitkerältä, De Guindos muistutti.

Nousu on vaatinut kahdeksan vuotta. Miljoonat ihmiset jäivät kriisivuosina työttömiksi. Työttömyys on yhä liki 19 prosenttia.

Pahimmillaan työttömyys oli yli 26 prosenttia vuonna 2013, jolloin pohjakosketus saatiin ja uusi nousu alkoi hitaasti orastaa.

Luis de Guindos.
Luis de Guindos.Angel Diaz / EPA

– Tarvitaan vieläkin noin puolitoista miljoonaa työpaikkaa lisää, jotta työllisyys toipuisi kriisiä edeltäneelle tasolle, De Guindos totesi.

Kiista työreformista jatkuu

Sitoutumaton De Guindos tuli talousministeriksi kriisin vaikeimmassa vaiheessa vuoden 2011 päättyessä. Hän puolustaa tuolloin säädettyä työreformia, joka liberalisoi täysin työsopimukset ja vei valtaa ammattiliitoilta.

Reformia kiitetään laajalti maailmalla. EU:n komissio, IMF ja OECD pitävät sitä tärkeänä rakenneuudistuksena, mutta Espanjassa vahvistunut vasemmisto pyrkii kaatamaan sen. Työreformi on poliittiseksi vaihtuneen kriisin keskeisiä kiistoja.

Reformin sanotaan kurjistaneen työelämää, mutta De Guindosin mukaan se auttaa luomaan työpaikkoja.

Lämpömittari näyttää 42 asteen lämpötilaa kadulla Murciassa, Espanjassa, toukokuussa 2015.
Espanjan talous kasvaa, mutta työttömyys on edelleen korkea. Marcial Guillen / EPA

Espanja on ennen kaikkea onnistunut parantamaan kansainvälistä kilpailukykyään. EU:n tilastokeskuksen Eurostatin mukaan viennin osuus Espanjan bruttokansantuotteesta on noussut peräti 33 prosenttiin. Ennen kriisiä osuus oli vain runsaat 20 prosenttia.

Kasvu ei ole syönyt vajetta

Espanjalla on yhä ylisuuri budjettivaje, jonka painamiseen alle kolmen prosentin EU on toistuvasti antanut lisää armonaikaa. Vuonna 2015 vaje paisui yli viiteen prosenttiin hyvästä talouskasvusta huolimatta.

Tänä vuonna vajeen odotetaan olevan yli 4,5 prosenttia. Ensi vuoden tavoite on 3,1 prosenttia, mutta poliittisten vaikeuksien takia Espanjalla ei ole ensi vuodelle uutta budjettia.

Toistaiseksi eletään tämänvuotisen budjetin ja EU:n vaatiman menokaton raameissa. De Guindos arveli, että jos uudesta budjetista löytyy sopu, se voisi tulla voimaan toukokuussa.

Eläkkeiden maksuun tarvitaan ehkä lisälainaa

Eläkkeiden maksuun voidaan tarvita lisälainaa loppuvuodesta, sillä sosiaaliturvakassassa on vaje. Eläkkeitä ei kriisivuosina leikattu.

– Juuri siksi talouden ja työllisyyden kasvun täytyy jatkua, De Guindos sanoi.

Kasvulla aiotaan paikata kaksi kolmasosaa vajeiden supistuksesta ja veronkorotuksilla kolmasosa.

Hallitus odottaa ensi vuodelle kahden ja puolen prosentin kasvua. Se olisi yhä selvästi enemmän kuin muilla suurilla euromailla - ja noin kaksinkertainen Suomen kasvuodotuksiin verrattuna.